4 юли: Подписана е американската Декларация за независимост

Днес в САЩ празнуват Деня на независимостта. На този ден Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. В продължение на месец след 8 юли 1776 г. този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят.

Документът обявява, че 13 колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати“.

Скъпоструващата война с французите и индианците е приключила през 1773 г. и Британия трябва да си върне вложените средства.

Тя налага нови данъци и търговски ограничения на колониите, срещу които колонистите негодуват, особено защото нямат представителство в британския парламент. След като крал Джордж III не съумява да откликне на оплакванията на колонистите, те сформират Континенталната армия и Американската революция избухва през 1775 г. За делегатите е ясно, че откъсването от Британия е от основно значение, и през юни 1776 г. натоварват Томас Джеферсън да изготви проектодекларацията.

Той излага оплакванията на колонистите от краля, които са и основание за отделянето. Освен това документът заявява „неотчуждимите права“ на хората на живот, свобода и стремеж към щастие.

Декларацията е подписана от 56 делегати. След подписване на текста, Конгресът разпространява Декларацията в няколко форми. Тя незабавно е публикувана в печатен вид и широко разпространена сред обществеността. Първото официално обществено четене на документа се състои на 8 юли в Залата на независимостта във Филаделфия. Същия ден обществени четения се състоят и в Трентън, Ню Джърси, и в Ийстън, Пенсилвания.

На всеки 4 юли американците имат почивен ден.

сн. БГНЕС

Различните общности отиват на пикник за деня с любимите си хот дог, хамбургери, картофена салата, запечен фасул и всякакви добавки. Следобедното прекарване не е завършено, ако няма весела музика, приятелски бейзболен мач, смешни състезания или надпревари в ядене на пай и диня. В някои градове има паради под съпровода на училищни оркестри. В която и точка на света да се намират американците, те се събират за традиционното празнуване на 4 юли.

- реклама -