Николай Денков, МОН, зелен сертификат, министерство
кадър НОВА

Денков за зърнарите: С терористи не преговарям!

Денков за зърнарите: С терористи не преговарям! Те са отказали да дойдат днес в 11.00 часа на среща и определи аргументите им за несъстоятелни.

Денков предупреди, че правителството няма да се поддаде на опити за шантаж. Според него протестът започва да придобива политически характер – и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората са близки до определени политически лица.

Аз с терористи не преговарям.

Това заяви премиерът Николай Денков по повод подготвения протест на зърнопроизводителите у нас.

Те недоволстват от решението на парламента да разреши внос на украинско зърно, въпреки че са предвидени компенсации.

„Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това: „Ако не го направите, ние ще блокираме държавата“, цитира заканите им премиерът.

„През последните два дни те

започнаха да се държат като терористи. Използват фалшиви аргументи, поставят искания незабавно да се случи това. Очаквам от тях да дойдат на масата и да преговаряме по същество“, заяви премиерът.

Вчера той посочи, че зърнопроизводителите са отказали да се отзоват на поканата му да се срещнат в събота (16 септември). По-рано през деня каза, че официалната статистика ясно показва финансовото състояние на зърнопроизводителите. Според нея през 2022 г., в „годината на войната“, те са отчели печалба между 20% и 25% спрямо 2021 г. „Те казват, че секторът умира, но такива норми на печалба в света всъщност са само повод за завист“, посочва Денков.

Исканията на земеделците към парламента,

правителството и президента са пет: сред които продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.

Също така изплащане към земеделските

производители до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта

„Акция за дестабилизиране на правителството“

По-рано днес пред „Дарик“ Денков заяви, че помощите за аграрния сектор нарастват всяка година и никой нищо не спира.

„Има проблем обаче с начина, по който се използват субсидиите“, каза той и даде пример с едрите зърнопроизводители, които получават сериозни средства.

„Там нормата на печалба е значителна,

каквато в малко сектори може да бъде посочена, докато зеленчукопроизводителите и производителите на плодове имат специфични проблеми, които не са адресирани адекватно. Никой няма намерение да намалява помощта, но субсидиите трябва да бъдат балансирани и обвързани много по-добре с реалната продукция.

Често тези помощи се дават по

някакви показатели, които нямат общо с това какво е произведено накрая. Там, където има специфични затруднения, там трябва да има специфична помощ. Секторът се опитва да представи, че все едно е в колапс, а това категорично не е вярно“, посочи Денков.

„Искат се помощи за целия аграрен сектор на едро, докато всъщност вътре в него има противоречия. Например вносът на зърно очевидно ще помогне да се намалят, или поне да не се увеличават цените на фуражите,

което е добре за животновъдите,

но въпреки това опитват да мобилизират всички срещу правителството. Това показва, че не говорим за ясни икономически аргументи и проблеми, които трябва да се решат, а се говори за една обща акция, с която се опитва да се дестабилизира правителството“, каза още премиерът.

Той поясни, че е готов да влезе в разговор за всеки един подсектор, за да се види какъв е специфичният му проблем, но по отношение на една обща акция за дестабилизиране на правителството, единственото, което може да каже, е че ще подходят логично

и аргументирано във всяка една дискусия.

Вчера  Денков предупреди, че правителството няма да се поддаде на опити за шантаж. Според него протестът започва да придобива политически характер – и със заявките за подкрепа от партии, и с това, че част от хората, които го оглавяват и организират, са близки

до определени политически лица.

Министър-председателят изтъкна, че държавата е длъжна да се грижи за общия интерес и изрази увереност, че освобождаването на вноса на земеделска продукция от Украйна е от полза за всички граждани.

- реклама -