МОН, пенсионира, администрация

Денков поиска облекчаване на заповедта за тестване на учениците, за да могат всички да се върнат в клас

Служебният министър на здравеопазването проф. Николай Денков призова за облекчаване на заповедта за тестване на учениците, за да може всички да се върнат в клас. И разкри, че може да се обмислят няколко варианта за това – ротация, чрез еднократно тестване, чрез освобождаване на малките ученици, които в момента показват ниско ниво на заразяване.

„Кой е най-издържаният от гледна точка на здравните мерки това трябва да го решат здравните експерти. Това, което ние казваме ясно е, че след 5 седмици е абсолютно неприемливо те да продължават да седят вкъщи и да не знаем кога ще се върнат обратно. През цялото време имаше образование, което някъде беше на високо ниво, а на някои места качеството драстично спадаше , когато се премине към неприсъствено обучение“, подчерта министър Николай Денков.

Той отново изтъкна, че е невъзможно всички деца да се върнат в клас заради забавените доставки на щадящи тестове.

„Темпът на пристигане на тестовете не позволява да върнем всички ученици в клас, каквато беше нашата идея. Появяват се два до три пъти по-малко. Имаме тестове само за учениците от първи до четвърти клас“, каза министър Денков на брифинг пред журналисти.

По думите му снощи са пристигнали още около 40 хиляди теста, има 89 хиляди теста в склада, като няма 200 хиляди.

„Нямаме тестовете, които ни трябват. При това положение можем да продължим да чакаме тестовете, което е абсолютно неприемливо при настоящата ситуация или да се промени заповедта така, че учениците да се върнат.“, коментира още министър Денков.

По думите му след години ще се види какъв е резултатът от дистанционното обучение.

Министерството на образованието и науката представи днес и 11-ото издание на Рейтинговата система на висшите училища в България.

Тенденцията е към повишаване на чуждестранните студенти по „Транспорт“ „Корабоплаване“ и „Индустрия“. „Медицина“ и „Фармация“ са предпочитани специалности. Увеличават се научните публикации, което основно средство за оценка на казачеството на преподавателите по целия свят, допълни министър Николай Денков.

Той уточни, че българските училища са много отворени на входа, но накрая завършват около половината от започналите първи курс.

„Българските студенти се реализират успешно по света. Митът, че българското висше образование е на ниско ниво трябва да бъде премахнат от публичното говорене, обединяването и преструктурирането на висшите училища ще продължи“, поясни министър Николай Денков.

- реклама -