ученици, оценки, ОН, указания, присъствено
снимка: Unsplash

Денков: Петима ученици са с положителни проби, тествани са 37 832

Петима ученици са с положителни проби след тестването с щадящите тестове, съобщи образователният министър Николай Денков, цитиран от Днес БГ.

„37 832 ученика са били тествани. 2 са положителните проби в София, и по една във Варна, Добрич и пазарджик“, заяви образователният министър проф. Николай Денков относно тестването на учениците от 1 до 4 клас. 3509 са били доброволците, от които 3271 са родители.
2717 са тестваните учители, от които положителните проби са 6. Според министъра тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца.

„Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – тестове налични, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни министър Денков. Според него забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Наличните тестове ще стигнат за месец.

- реклама -