Денков чака енергетиците в 16 часа, те отказаха да отидат (Обновена)

Денков чака протестиращите миньори и енергетици в 16 ч. в Министерски съвет, но синдикатите няма да отидат на срещата. Това обяви пред БНТ президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

По думите му са разнопосочни посланията,

които изпращат министърът на енергетиката и премиерът. Все още никой от протестиращите не е видял какво е изпратено в Брюксел, допълни Манолов.

„Хората от комплекса „Марица-изток“,

от Бобов дол, Перник и всички останали отказаха да ходят на такава среща. Аз няма какво да правя сам на нея. Казах и на министър-председателя за това и от тук тръгвам за Стара Загора. Нещата са казани просто и ясно.

„Ние дойдохме 10 хиляди човека тук в София,

за да говорим с вас, а вие ни излъгахте. Ако имате нещо да ни кажете, елате да ни го кажете тук – това е посланието, което чух от колегите от Стара Загора. На срещата вчера с министъра на енергетиката нищо не са се разбрали. Чувам разнопосочни послания – едно нещо чувам от министър-председателя, друго чувам от нашите хора“, заяви пред БНТ Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Той каза още, че очаква протестите да продължат.

От своя страна премиерът акад. Николай Денков призова партиите да не злоупотребяват със страховете на енергетиците и миньорите в кампанията си за местни избори. Той се обяви против разпространяваната дезинформация, даването на неизпълними обещания и умишленото ескалиране на напрежението.

Министър-председателят очаква

представителите на протестиращите днес в 16 ч в Министерския съвет, за да започнат обсъждането на конкретните стъпки за енергиен преход във въглищните региони. То ще продължи до края на ноември т.г. Териториалните планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия вчера –

в последния възможен срок.

Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г. Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.

Териториалните планове за Стара Загора,

Перник и Кюстендил бяха изпратени на Европейската комисия вчера – в последния възможен срок. Това беше необходимо, за да получи България няколко милиарда лева от ЕС, с които ще се гарантират работни места за хората в трите региона след затварянето на мощностите през 2038 г. Финалните версии на плановете трябва да бъдат одобрени от ЕК и страните членки на ЕС до края на годината.

Вижте още:

- реклама -