Денков отново поиска обединяване на университети, въпреки съпротивата на ВУЗ-овете

Денков отново поиска обединяване на университети, въпреки съпротивата на ВУЗ-овете.

Министър-председателят Николай Денков отново изтъкна полезността от сливането на

университети и висши училища като средство за подобряване на качеството на образованието,

научната дейност и сътрудничеството с бизнеса.

Това се случи на конференцията Innovation Nexus, организирана от Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и Посолството на Финландия.

Премиерът посочи,

че чрез сливането действат държави като Норвегия и Финландия, които имат сходни демографски показатели и по-успешна система на университетско образование. Форумът се провежда в София тех парк.

иновациите, сътрудничеството на бизнеса и висшето образование.

Има много причини за това.

Успяхме да използваме и приноса на българския евросомисар с ресор иновации.

Това ни помогна да прогресираме, но в същото време запазваме и характеристики от миналото“, каза Николай Денков.

Той даде като пример Софийския университет „Св. Климент Охридски“,

който е създаден като институция, правеща наука в множество научни области,

но след идването на комунизма и налагането на съветския образователен модел му се възлага тясна специализация, а за другите дисциплини се създават отделни университети и институти.

Той оцени този модел като неефективен от днешна гледна точка, защото губи конкурентоспособност и води до пропускане на възможности.

 

„Мислейки как можем да си помогнем, се срещахме с посланици на Норвегия и Финландия – държави със сходна демография успяват да правят страхотна наука и образователен продукт. Видяхме как обединявайки три университета с различни профили Финландия създава един успешен и проспериращ университет – „Аалто“. Целта ни не е да копираме чуждия опит, но да се запознаем с него и да адаптираме основните фактори за успех“, допълни премиерът Денков.

Създаден след обединяването на Технологичния университет „Хелзинки“, Университета по изкуства и дизайн „Хелзинки“ и Хелзингското училище по икономика, днес Университетът „Аалто“ повишава своите показатели в различни класации за качество на образованието, научна дейност, международно сътрудничество. В същото време е една от най-стабилните във финансово отношение институции, получавайки финансиране по редица източници. За тях се класира именно след консолидацията на трите университета в един.

Окрупняването на по-малките университети и висши училища в България на географски принцип бе представено като насока на реформа в сферата на висшето образование в началото на 2022 година, предава БТА.

 

Инициативата се посрещна със съпротива от страна на повечето университети и висши училища. Последваха предупреждения за протести с аргумента, че реформата е недомислена и ще се проведе без отчитане на достиженията и силните страни на окрупняваните университети и висши училища. Заради липса на подкрепа от партниращите партии в тогавашната коалиция в крайна сметка към окрупняване не се пристъпи.

- реклама -