Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще е просто да си сменим местата с Габриел

Денков: На 6 март ще си подам оставката, най-лесно ще е просто да си сменим местата с Габриел Премиерът акад. Николай Денков коментира пред журналисти отново породилото

се напрежение около предстоящата ротация на

 правителството през март и неразбирателството в сглобката към този момент за това кой ще заема поста на външен министър.

„На 6 март аз ще си подам оставката, има си нормална конституционна процедура, правителството продължава да си изпълнява задълженията, докато се вземе следващото решение, така че тук няма драма, ако не му се пречи да работи.

За Външно министерство трябва да се намери решение,

което е приемливо и за двете страни. Това, което стана ясно, е, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт най-лесно може да се реализира, ако просто си сменим местата с госпожа Габриел. Предстои разговорът защо това е проблем за другата страна“, заяви Денков.

Попитан дали е готов за вариант, при който

оставката на правителството не бъде приета в пленарна зала, той заяви, че просто правителството ще продължи да работи в оставка.

Предстоящата ротация в България привлича вниманието и на останалите страни, коментира още министър-председателят след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

„В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се

помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна. Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо“, каза още акад. Денков.

„Нашата политика е постоянно да анализираме заявките, които дава украинската страна, да видим с какво можем да помогнем и продължаваме да работим по този въпрос. Когато имаме решение, ще дадем публична информация“. Това каза и министърът на отбраната Тодор Тагарев пред журналисти на Летище София след прибирането си от участие

в Мюнхенската конференция по сигурността.

„Първото решение за предоставяне на помощ за Украйна беше взето през лятото, но окончателното решение, което реално утвърди даването на тази помощ, беше взето на 8 декември, припомни министърът на отбраната. След 8 декември започнахме да работим за осъществяване на тази операция, тя е в ход. Ще ви информираме, когато приключи операцията“, каза Тодор Тагарев.

Премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на отбраната Тодор Тагарев участваха във форума, който се проведе от 16 до 18 февруари. В рамките на конференцията Николай Денков проведе редица разговори, сред които с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро, с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефулм, с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Тед Дойч, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. 

Разговор със служебния премиер на Северна Македония

Преди това премиерът Денков разговаря със служебния премиер на Северна Македония. Министър-председателят акад. Николай Денков

разговаря със служебния премиер

на Северна Македония Талат Джафери, съобщиха на официалната си Facebook страница от Министерския съвет.

Двамата са обсъдили следващите стъпки по изпълнението на споразумението между Скопие и ЕС, което ще отвори пътя на съседката ни към еврочленство, се посочва в съобщението.

Глобалните заплахи пред сигурността

и способностите на Европа, САЩ и НАТО да им противодействат обсъди премиерът акад. Николай Денков с бившия държавен секретар на САЩ Майкъл Помпео и с председателя на Мюнхенската конференция Кристоф Хойсген.


В рамките на конференцията Николай Денков проведе редица разговори, сред които бяха с нидерландския премиер Марк Рюте, с премиера на Белгия Александер де Кро,

с члена на германския Бундестаг Йохан Вадефулм,

с изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Тед Дойч, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина и други.

Министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел разговаряха и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено