Николай Денков,министър, ПП, правителство, Кирил Петков, Асен Василев, тестване, ученици, напрежение

Денков: Изплащаме субсидиите на земеделските производители до 30 септември

След срещата стана ясно, че по всяка една от поставените от протестиращите точки – или можем да предложим решение, или може да обясним как ще търсим решение в най-кратки срокове.

Това заяви премиерът Николай Денков след среща с контактната група на протестиращите земеделци в МС.

Министър-председателят подчерта, че до 30 септември ще бъдат изплатени всички субсидии,

дължими на земеделските производители.

„След малко ми предстои разговор с премиера на Украйна,

на който ще обясня, че днес с протестиращите сме обсъдили,

че ще има определена квота за България,

и тя ще бъде разрешена за внос у нас, когато сме уточнили колко голяма ще е тя. В близкия период ние няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна”, подчерта Денков.

По думите му по отношение на останалите продукти – царевица, пшеница и рапица. , за които зърнопроизводителите искат забрана за внос – и в момента се водят преговори между ЕК и Украйна, заедно със земеделските министри на държавите членки. „Не знам какъв ще бъде изходът от преговорите, но ще направим всичко възможно те да бъдат включени. Ако не – на двустранна основа ще проведем преговори с Украйна за тях”.

Той бе категоричен, че до момента не са установени каквито и да било проблеми с качеството на продуктите, внасяни от Украйна.

„Важно е да се уточни, че по първа точка на исканията ни – за вноса на слънчоглед, премиерът пое  ангажимент , че слънчоглед, докато не се регламентират тези механизми няма да влезе в България”, заяви Илия Проданов – председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му решение дали протестите ще продължат ще вземат членовете на асоциацията, които участват в тях.

- реклама -