Деница Златева: Очаква се увеличение с около 17% на цената на природния газ

„Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17 процента спрямо цената за август“, заяви Деница Златева след заседанието на КЕВР.

Комисията за енергийно и водно регулиране проведе открито заседание за цената на природния газ за септември. Заявлението на „Булгаргаз“ е за поскъпване на синьото гориво с нови 6%.

По повод поисканото увеличение с 6% или 315 лева за мегаватчас на природния газ през септември от „Булгаргаз“, шефът на дружеството Деница Златева заяви на пресконференция, че ще спази Закона за енергетика за търгове за доставка на синьо гориво на „Газов Хъб Балкан“.

Тя обяви, че по повод цената за септември борсовият индекс се е увеличил със 17 на сто.

„Затова ще внесем нова цена за септември. Тя ще е по малка от този индекс. Тоест очакваме увеличението да е по-високо. Работим за по-конкурентна цена за октомври, с оглед на пускането на интерконектора и азерския газ и прогнозиране на цена по-ниска от тази през август“, добави Деница Златева.

По думите ѝ в момента количествата се осигуряват месец за месец, което е поставило дружеството пред предизвикателство, свързано с доставките и разплащанията.

„През септември ще нагнетим 50% в хранилището в Чирен“, каза още Деница Златева.

Шефът на КЕВР Иван Иванов заяви, че ключова роля за цената на газа е борсовият индекс.

„Ако той се беше запазил на нива от август, изчисленията показаха, че може да се намали цената през септември. За съжаление, спирането на газ по Северен поток изстреля индекса над 300 евро за мегаватчас. Усилията в България за овладяване цената са функция от международните пазари“, допълни Иван Иванов.

Според него се наблюдава забавяне на пълненето на Чирен.

От „Булгаргаз“ заявиха, че максимално възможно нагнетяват, а шефът на КЕВР подчерта, че е ключово до началото на отоплителния сезон да се нагнетят 80% в Чирен.

- реклама -