Сачева помощ родители Сачева, домове, коронавирус,безработни, работа

Деница Сачева: Започва масово тестване във всички социални домове

Видин се превърна в огнище на коронавируса, защото там инфекцията беше изпусната.

Това каза социалният министър Деница Сачева в ефира на бТВ.

Тя потвърди, че днес положителни проби за COVID-19 са дали 15 души в дома за възрастни хора в Кула, заразени са и около 10 души обслужващ персонал. „Започнахме масово тестване във всички домове за стари хора, домове за хора с увреждания и в тези от резидентен тип за младежи. Над 17 хил. теста трябва да бъдат направени, приоритетно се тества персоналът – почти 2500 души“, каза Сачева.

Тя уточни, че днес в Радомир има четири случая на заразени с коронавирус социални работници. По думите ѝ са осигурени предпазни средства и непрекъснато са давани инструкции за работа.

„В момента разделяме болните от здравите, в Кула имаме проблем, защото там има недостиг на персонал – повечето от тях са заразени, Ще видим дали е възможно да командироваме други социални служители. Ще съдействаме на общините“, допълни тя.

Сачева съобщи, че от началото на ковид-кризата около 92 хиляди са тези, които са загубили работата си, но само през този месец и половина почти 21 хиляди са намерили работа.

Сферите, които наемат работници и служители са социални услуги, общински служби, немедицински персонал, производството на храни и напитки, рециклиране, в транспорта също се търсят хора, изброи Сачева.

Тя съобщи, че 132 хиляди българи ще запазят работата си следствие на мярката „60/40“. По нея към момента има над 9 хиляди заявления от различни фирми.

Етъра в Габрово е един от обектите, които ще получат подкрепа, съобщи министърът на труда и добави: Ще запазим Етъра благодарение на тази мярка. Тя посочи, че кандидатстващи по нея са мебелни фирми, автомобилни къщи, като пример добави и Музея на илюзиите.

Хубавото на тази мярка освен всичко останало е, че е напълно прозрачна. Основно малък и среден бизнес кандидатства по нея, посочи Сачева и отбеляза, че е манипулативно да се говори, че тази мярка се ползва от големи фирми.

По повод предложението от „60/40“ мярката да се трансформира в „80/20“, Деница Сачева заяви, че е възможно да се мисли за промяна на съотношението, но само за определени бизнеси.

Със сигурност тази мярка ще бъде динамична, тя няма да остане в този вид след 30 юни. Ако има промени, те ще са обявени във втората половина на месец май, каза още Деница Сачева.

По повод детските градини социалният министър коментира, че в повечето европейски държави след 1 юни се предвижда по-либерален подход относно тяхната работа. Ако при нас се вземе решение за по-рестриктивни мерки, със сигурност родителите трябва да бъдат подпомогнати, каза министърът. Във втората половина на май ще има яснота. Опитваме се да намерим хибриден вариант – да направим така, че този, който няма друга възможност, да остави детето си в детска градина.

Социалният министър съобщи още, че въпреки трудностите от 1 юли пенсиите ще бъдат индексирани с 6,7%, така 250 лева става минималната пенсия.

- реклама -