Деница Сачева: В Закона за личната помощ предстоят още промени

„Това, което направихме, беше да поискаме информация от общините за броя на хората, които до момента са получавали личен асистент като услуга и колко от тях ще останат извън обхвата на Закона за личната помощ. Към този момент знаем, че това са 13 000 души, като 5000 от тях са възрастни хора над 65-годишна възраст.“ Това заяви пред журналисти в кулоарите на парламента социалният министър Деница Сачева във връзка с информацията, че от 1-ви януари хиляди хора с увреждания са останали без личен асистент.

,,Законът за личната помощ въвежда ограничения за това да може да се ползва личен асистент само от хора и деца, които имат над 90% степен на увреждане. По този начин се създава един дисбаланс и в момента в системата влизат много хора, които не са получавали такава услуга. Техният брой расте, като от септември до сега техния брой от 5000 вече е 20 000 души, но същевременно извън обхвата са останали тези хора, които до момента са имали тази помощ“, допълни министър Сачева.

Разработва се Национална програма, чрез която да покрием нуждите на всички.

„За какви точно мерки става въпрос, ще мога да кажа до края на тази седмица. Но е добре да се обмисли и какви промени могат да бъдат направени на законово равнище, защото в Закона за личната помощ вероятно има и други текстове, които биха могли да създадат бъдещи проблеми“, завърши социалният министър.

- реклама -