Деница Сачева: Правим всичко възможно детето да остане в семейството

„Българската социална политика не работи по разделянето на деца от семействата, напротив, работим, там където има възможности за превенция на изоставянето, да направим всичко възможно детето да остане в семейството.“ Това подчерта социалният министър Деница Сачева по повод протеста, насрочен за утре пред социалното министерство.

Сачева каза в отговор на въпрос, че СЕТА е споразумение, в което не се третира по никакъв начин нищо, свързано със социалните услуги или с неправителствени организации, пише БНР.

Търговските споразумения се отнасят до свободната търговия и нямат нищо общо със социалните услуги, отбеляза тя.

Сачева отново обясни, че Законът за социалните услуги дава възможност да бъде създадена национална карта за социалните услуги, като с нея търсенето и предлагането ще бъдат регулирани от държавата. Самият факт, че ще бъдат регулирани, означава, че няма да има свободен пазар, посочи тя и уточни, че чуждестранните доставчици на социални услуги, включително и европейските, след шест месеца от началото на дейността си ще подлежат на лиценз.

МТСП работи с общини, тоест сключва договори с общините и общините могат да делегират услуги на НПО, така че нито в Закона за социалните услуги, нито в СЕТА, има нещо, което може да притеснява някого, посочи Сачева.

Тя допуска, че в протестите има политически подтекст.

Сачева информира, че през април ще бъде предложена промяна в Кодекса на труда и една от мерките е свързана с извънредния труд. В момента конкретните предложения се дискутират от работна група.

- реклама -