Сачева, мярка, 60/40 Сачева, пенсии, актуализация, помощи
Снимка: БГНЕС

Деница Сачева: От 15 юни мярката 60/40 ще бъде с нови изисквания

Мярката 60/40 от 15 юни ще бъде с нови изисквания.

Промяната на мярката предвижда разширяване на обхвата на групата лица, които могат да се възползват от финансовата помощ. Възможности ще се дават не само за субсидия, но и работодателите ще могат да кандидатстват за безработни хора, които наемат на работа.

Това заяви социалният министър Деница Сачева след заседание на ресорната парламентарна комисия.

От изнесеното пред комисията стана ясно, че ще бъде нужна нова нотификация от ЕК за мярката 60/40 след 15 юни.

„Няма да се води компенсация на заплата, а субсидия„, обясни Сачева.

Мярката ще действа след 15 юни така, както и досега, но няма да е нужно фирмите да са спрели работа, да са преустановили своята дейност, нито пък служителите да бъдат в непълно работно време. Ще е нужно да доказват само спад в приходите си. Тези, които до момента са се възползвали, ще могат и занапред да се възползват от нея. Осигурителният доход ще бъде като този, който е обявен май месец.

Ще има възможност работодателите да наемат и безработни лица, обясни Деница Сачева, но те трябва да са регистрирани в Бюрата по труда“. Предвижда се да няма два списъка и да се увеличат възможностите за различните икономически дейности.

„Ограниченията, които ще предложим отново са за сектор селско стопанство, за държавно управление и финанси и застраховане. По отношение на здравеопазване и образование ще предложим конкретни икономически дейности да могат да бъдат допустими, за да избегнем двойното финансиране“, каза тя.

Другото предложение е работодателите да имат декларирани данъчните задължения за 2020 г., но не и платени към момента на кандидатстването, за да могат да се възползват.

Единствено на този етап за сектор „Автобусен транспорт“ тази мярка може да стане 80/20. Има предложения такава подкрепа да се окаже и за сектор „Туризъм“, но още няма окончателни решения.

Към вчерашна дата за еднократната помощ от 375 лв., давана за родители, които гледат децата си са кандидатствали 5798, като 2508 ще получат помощта, а на 1760 души е отказано с основният мотив, че доходът на лицата е над 610 лв., както и че получават друга социална помощ. Други 1530 заявления се разглеждат.

Да се осигуряват бармани и сервитьори в клас 9 е нарушение.

„Осигурителните доходи се определят според националната класификация на длъжностите и професиите. Тя ги разделя съответно в 9 класа. В последния клас са хората с най-ниско платен труд. Сервитьорите, готвачите и барманите са в клас 8. Ако един работодател ги осигурява в клас 9, това е нарушение и работодателят търпи глоби“, обясни Сачева. Според нея може да има поява на некоректни работодатели, ако се вдигне осигурителният праг, тъй като работниците ще преминат на по-малко работно време.

Относно предложението да се отпуска финансова помощ на децата в 8 клас, Сачева обясни, че най-големият процент на отпадане е между 5 и 7 клас и така се цели да се стимулират децата и родителите им. Критерий за получаване на подобна помощ ще бъдат средствата на глава от семейството.

11 млн. лв. са отделени за бъдещите първолаци, вероятно и за осмокласниците ще бъде такава сумата, обясни тя.

- реклама -