Деница Сачева, кораб, правителство, Румен Радев, разтоварване

Деница Сачева: Още следващата седмица ще има плащания по мярката за затворени бизнеси

„Имаме ръст в регистрацията на безработни в последните дни. Много са причините, една от тях е затварянето на бизнес сектори, които не мислят, че могат да отворят след 21 декември.“ Това заяви пред бТВ социалният министър Деница Сачева.

Тя уточни, че новата помощ, която е за родители на деца, принудени да си останат вкъщи, се отпускат и за безработни. „Не е нужно да се регистрират за да получат помощи. Критерият е подоходен, а не регистрацията на безработен“, уточни Сачева.

Тя добави, че за 7-8 работни дни по мярката за родителите 21 000 души са кандидатствали. По мярката за затворените бизнеси първите плащания ще бъдат направени следващата седмица, съобщи министърът.

За туризма и хотелите те могат да кандидатстват по мярката 80 на 20.

Когато не е затворен хотелът, с тази остатъчна дейност, с която работи той би могъл да плаща тези 20%. Далеч съм от мисълта, че всички бизнеси и казуси са обхванати от всички видове мерки. Няма универсална мярка, която да обхване всички бизнеси, подчерта Сачева.

Тя подчерта, че 1,1 млрд. лева са изплатени на компании от социалното икономическото министерство.

„Насърчавам всички да проверят правилата и да се запознаят с условията. Над 20 000 общо са работодателите, получили подкрепа с нашите мерки“, коментира още Деница Сачева.

- реклама -