Деница Сачева: Няма отнето дете от родителите му заради бедност

„Няма нито едно дете в България, което е изведено заради бедност. Гледането на детето не се изчерпва с парите, които родителят получава, а с родителския капацитет, с отговорността на родителя към детето.“ Това заяви в студиото на БТВ социалният министър Деница Сачева.

„Няма случай дете да е извеждано и да е давано директно на приемно семейство. Винаги се търси разширеното семейство – баба, дядо, чичо, леля. Детето се извежда едва тогава, когато няма никакъв друг вариант“, обясни Сачева.

Тя уточни,че няма такъв текст за извеждане на деца без съдебно решение.

„Разбира се, в случаи, когато има насилие над детето, то се извежда от семейството, но само след решение на съда. Това, което се случи, в своите корени се дължи на това, че имаме съграждани, които са в брак с чужденци и са имали такива случаи в други държави. Може би около 70 са тези случаи – основно с бракове в Норвегия, Холандия, Италия. Може би около тези казуси покълнаха страховете, че се внася чужд модел, който застрашава децата. Категорично мога да кажа, че българското правителство не провежда такива политики“, подчерта социалният министър.

 

- реклама -