осигурителен доход бонуси фирми празници доходи, мерки, българи, Алфа Рисърч

Деница Сачева: Не се предвижда промяна в гарантирания минимален доход

Не се предвижда промяна в гарантирания минимален доход. Така той остава замразен на 75 лв. Това стана ясно от изказване на социалния министър Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

„Неповишаването на минималния доход обаче не означава неадекватна помощ за хората, които са изпаднали в нужда“, подчерта Сачева. Тя посочи, че през годината бяха предвидени помощи за родителите на деца до 14 г., които трябва да останат вкъщи заради мерките за коронавируса, бяха предвидени и нови еднократни помощи преди записване за 8-и клас.

„Когато се предприемат действия за повишаване на гарантирания минимален доход, трябва да се има предвид неговото въздействие не само върху социалните помощи по закона на за социалното подпомагане. Нужна е задълбочена комплексна оценка, защото има пряко въздействие върху Кодекса за социално осигуряване, върху социалната пенсия и произтичащите от това промени в цялата система от пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, както и добавките към тях“, коментира Сачева.

Минималната работна заплата до 2021 г да нарасне на 650 лв. Това ще предложи социалното министерство за бюджета за следващата година.

„В рамките на проведени многократни тристранни срещи се постигна напредък по основни параметри по бъдещия механизъм. Очертаха се възможните граници и срокове. Разговорите между министерството на труда, работодатели и синдикати продължават като регулярно се предоставя информация на всички страни. Предстои резултати да бъдат представени в началото на ноември, а работата в нейната заключителна част ще продължи в тристранен формат“, добави социалният министър.

- реклама -