Деница Сачева: Между 6 и 7 млн. лв. допълнително ще са необходими по мярката „Запази ме“ за 10-те дни затваряне на бизнеси

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева даде разяснения за възможностите за подкрепа за гражданите и бизнеса след въвеждането на новите ограничителни противоепидемични мерки.

Работниците и бизнесът, които са засегнати от новите мерки срещу разпространението на коронавируса, ще могат да ползват компенсации по мерките 60/40, 80/20 или 75% от осигурителния доход на служителите, които са в неплатен отпуск.

Мерките, които са предвидени към момента, са финансово обезпечени, освен „Запази ме“.

Между 6 и 7 млн. лв. допълнително ще са необходими по мярката „Запази ме“ за тези 10 дни затваряне на бизнеси, уточни Сачева.

„Хората, които в следващите 10 дни ще бъдат в неплатен отпуск, ще бъдат с непрекъснати осигурителни права“, напомни още тя. Причината е, че през тази година неплатеният отпуск е 90 дни, заради пандемията.

Всички родители, чиито деца си остават вкъщи заради затварянето на детски градини и училища могат да подадат заявления за финансова помощ, както беше при предишното затваряне.
- реклама -