КНСБ минимална пенсия размер ДОО бюджет

Деница Сачева: Хората ще си получат парите, които са внесли за втора пенсия

„Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия от универсалния пенсионен фонд. Хората ще получат парите, които са внесли. Всяка партида е индивидуална и не би трябвало да се генерализира. 45 лева е възможно най-малкият размер, който може да бъде получен и то при минимална пенсия“. Това каза социалната министърка Деница Сачева пред БНР.

Правителството предлага три варианта.

Първият е гарантиран размер на втората пенсия, който да е поне 15% от минималната. Ако парите в личната партида не стигат за отпускане на пожизнена пенсия, но са повече от размера на три минимални пенсии, ще се дава разсрочена пенсия. За най-бедните хора, в чиито партиди са натрупани по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии, пък е предвидено еднократно получаване на парите.

Новата помощ за затворен бизнес ще обхване около 50 хил. работници.

НСИ, бизнес климат, промишленост, търговия, услуги, строителство
сн. БГНЕС
Идеята е те да получават по 24 лв. на ден от държавата. В момента социалното министерство подготвя финалните текстове. „Физическото получаване на средства ще бъде в края на този месец или в началото на следващия. Стремим се кандидатстването за тази подкрепа да може да се реализира в рамките на следващите 10 дни. Периодът на подпомагане ще обхваща още от първата заповед, от октомври и те няма да изгубят нищо. Приблизително около 40 млн. лева ще са нужни за тази мярка и ще ги вземем при преструктуриране на еврофондове“, обясни Сачева.

„Част от личните асистенти отново ще бъдат близки и роднини на хората с увреждания, ще продължават да работят по трудов договор. Заложили сме за следващата година в бюджета 214 млн. лева по Закона за личната помощ, а по Закона за социалните услуги още 85 млн. лева, за да може от асистентска подкрепа да се възползват и хора, които не са с увреждания. За първи път залагаме и 3% заплащане на административния труд на общинските служители“. Според социалният министър обществото е разделено наполовина за и против пълен локдаун заради коронакризата: „Трудно е да се вземе решение, балансирано между икономическите и здравните последствия. Опитваме се да укрепим здравната система. Смятам за правилен регионалния подход, който сме предприели

- реклама -