Деница Сачева, безработни, домове,

Деница Сачева: 9 755 човека е нарастването на безработните за периода на кризата

В момента в 240 общини на страната, 42 000 души се ползват от услугите на социалния патронаж.

Това отчете социалният министър Деница Сачева.

„По отношение на целевите средства за диагностика и лечение, към 30 април, 1438 души, които са без здравни осигуровки, са получили болнично лечение. По отношение на храните, продължихме програмата „Топъл обяд“. Към днешна дата над 30 000 души ползват програмата. От вчера стартира и реализацията за раздаване на хранителни продукти. Предстои в следващите дни, междуведомствената комисия за бедствие и аварии да одобри нов транш за БЧК, които да бъдат изразходвани за хранителни продукти. Раздаването на тези храни ще бъди извършено заедно със службите на социално подпомагане. Днес постъпи и дарение от БАН, дарението е на стойност 35 000. Те ще бъдат използвани за закупуването на таблети за децата, които живеят в домовете от резидентен тип и ходят на училище“, обясни Сачева.

До момента са подадени 3753 заявления от родители, които искат помощ, докато са в неплатен отпуск, за да могат да помагат на децата си в уроците вкъщи.

4454 безработни лица пък са назначени за помощници в отглеждането на деца, като детегледачите обикновено са близки на семействата. Изборът пък се прави от родителите.

„Стартирахме с 201 000 души без работа към 13 март. Спекулира се с числото 300 000. 377 776 е общият брой на безработните към момента, но ние стартирахме с 201 000 безработни. 99 755 човека е нарастването на безработните. 29 271 души са постъпили на работа в периода на кризата. Среднодневният брой скачаше и варираше, към момента, заради мерките и мярката 60/40 сме задържали ръста, и за 13 май са регистрирани малко над 1000 души, като 800 са посочили, че е заради кризата с коронавируса“, отчете Деница Сачева нивата на безработицата.

„45 дни тази мярка събира заявления. 12 187 заявление за 191 344 работници и служители. Мярката 60/40 може да има само два индикатора за оценка – колко е спаднал ръстът на безработни и колко работници са запазили работните си места. Работодателите могат да кандидатстват до 30 юни. След 1 юли тя ще продължи, но под нов дизайн. Имаме и много малки компании, имаме разбира се и по-големи компании“, съобщи и данните за мярката „60/40“.

Деница Сачева съобщи и, че от 1 до 15 юли компаниите, които са регистрирани в пътническия сухопътен транспорт, да могат да кандидатстват за помощ до 290 лв. за заето място.

Вече са водени и разговори с транспортния министър Росен Желязков. „Транспортът е един от секторите, които пострада от кризата и предстои да изпита затруднения, от друга страна той помага на хората да ходят на работа. Аргументите по отношение на подкрепата на този сектор, могат да бъдат много“, допълни тя. Решението щяло да е на министерския съвет и да бъде гласувано до две седмици.

Потребителите на старческите и социални домове е 16 750 души, а персоналът там е 10 850.

„Имаме 52 заразени потребителя, които са заразени и 44 души от персонала“, заяви министър Сачева. Тя изтъкна, са предприети всички мерки за неразрастването на кризата с коронавируса в социалните домове.

Освен това тя успокои пенсионерите, че от 1 юли пенсиите ще бъдат увеличени така, както е планувано в бюджета за тази година.

- реклама -