Афис, избори, резултати, партии, нагласи ден за размисъл Галъп, избирателна активност
Снимка: Flashnews

Ден за размисъл преди парламентарните избори

Събота е ден за размисъл преди провеждането на изборите за Народно събрание.

Теоретично това е времето, в което гласоподавателите, които не са направили своя избор, трябва да вземат решение, без то да бъде повлияно или манипулирано. Поради тази причина, се забранява агитацията, разпространяването на предизборни материали, както и премахването на вече поставени такива.

Законът не позволява и публикуването на резултати от екзит пол в тези два дни. Данни могат да се публикуват след края на изборния ден.

Предизборната кампания започна официално на 5 март и приключи в 00 часа тази нощ.

В София няма да има ограничение за продажбата на спиртни напитки както в деня на размисъл, така и за самия ден на парламентарния вот на 4 април.

Забранява само употребата на алкохол в изборните помещения и непосредствено прилежащите им територии.

Решението за консумацията на алкохол е в ръцете на кметовете по места.

Днес изборната администрация продължава да работи и да подготвя вота.

Районните избирателни комисии предават на секционните, всичко необходимо за изборният ден.

Денят за размисъл е работен за членовете на близо 12 000 назначени секционни комисии за районите, както и тези, сформирани извън страната. Представителите на СИК получават по графици, за да няма струпване, всички изборни книжа и материали, включително машините за гласуване и дезинфектантите.

Следва оборудване на изборните помещения, където се монтират и устройствата за гласуване в големите секции с над 299 избиратели от техниците на фирмата доставчик.

Обособяват се тъмните стаички. Пред помещенията се поставят информационните табла с кандидатските листи, телефоните за връзка с органите на реда и с районните комисии. Обозначават се със стрелки секциите за хора с увреждания, които по правило се намират на първия етаж на сграда.

Също днес и подвижните секции, които са за хора с увреждания и отделно за карантираните и изолираните, получат списъците за гласуване с адресите, които трябва да посетят, както и предпазните облекла за тези, които ще посетят избиратели на Covid адреси.

В битката за места в 45-ия парламент влязоха 30 партии и коалиции. 

Страната ни е разделена на общо 31 многомандатни избирателни района. Всеки от тях дава най-малко четири мандата в парламента, а най-много – 16 мандата, дава 23-ти МИР София-град.
След 24 часа ще трябва да направим избор, а най-добре да го направим с ясното съзнание, че от всеки от нас зависи как ще се развиваме поне следващите четири години.
- реклама -