Алфа Рисърч ЦИК, протоколи, мандати, депутати, гласове

Ден за избори – гласуваме за народни представители в 45-ия Парламент на България

Днес е ден за избори – гласуваме за 240 народни представители в 45-ия Парламент на страната.

Изборният ден започна в 07:00 часа без инциденти. Той приключва в 20.00 часа, по изключение секциите ще бъдат отворени, ако пред тях чакат хора, до 21.00 часа.

Общо 30 партии и коалиции ще се състезават на тези избори.

В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати. Всички те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас по данни на ГД „ГРАО“ към МРРБ, по предварителен списък. Всеки избирател може да направи справка за номера и адреса на избирателната си секция на интернет страницата на ГД „ГРАО“ към МРРБ.

 

За първи път у нас се провеждат избори в условията на обявена извънредна епидемиологична обстановка.

Дистанция, дезинфекция и дисциплина – това ще са трите водещи правила и при вота в неделя. Милиони маски и хиляди литри дезинфектанти вече пристигнаха в училищата в страната. По възможност всяко училище трябва да осигури различни коридори за влизане и излизане и да следи за спазване на дистанция от 1,5 метра между чакащите. До секциите няма да бъдат допускани хора с грипоподобни симптоми.

Дълги опашки в коридорите на училищата няма да се допускат. Избирателите ще чакат на открито – пред вратите на сградата. И ще се пускат вътре поетапно.

Когато влезе в секцията, всеки гласоподавател може да избере в коя от двете тъмни стаички да подаде своя вот. Едната е за гласуване с машина, а другата – за подаване на хартиена бюлетина. Условието и при двете стаи тази година е да няма перде, което да бъде докосвано от всички избиратели – вместо това входът им да гледа към стена.

До всяка машина за гласуване ще има гел, с който хората да дезинфекцират ръцете си преди и след докосване на картата и екрана.

Плексигласови прегради ще разделят членовете на комисията от избирателите. Преди да бъдат запечатани, класните стаи ще се дезинфекцират. Почистване ще се прави периодично и в неделя.

От здравното министерство са осигурили над 3 милиона предпазни маски, 1,5 милиона ръкавици и над 42 000 литра дезинфектанти за ръце.

В болниците ще има два вида секции, едните за стационарно болните, а другите – за хората с коронавирусна инфекция.

Гласуването на тези хора ще става с подвижна изборна кутия, но те гласуват в отделни секции от тези, в които са избирателите с трайни увреждания.

България е разделена на 31 многомандатни избирателни райони (МИР). Всеки избирателен район дава най-малко 4 мандата, а най-много – 16 мандата, дава 23 МИР София-град.

За гласуване в чужбина онлайн са подадени 85 710 заявления, а на хартиен носител – 2086. Най-много заявления за гласуване са подадени от Турция – 20 890, Великобритания – 16 359; Германия – 13 627; Испания – 7778 и САЩ – 5056. На предходните парламентарни избори през 2017 година бяха подадени 45 000 заявления за откриване на избирателни секции в чужбина.
Секциите в чужбина са общо 465.

На парламентарните избори ще може да се гласува по настоящ адрес и с документи за самоличност, изтекли след 13 март 2020 г., които не са подновени заради пандемичната обстановка.

 

- реклама -