кандидати, гласуване, родни места, президент, Дондуков 2

Ден за избори: Гласуваме 2 в 1 за НС и президент (ВИДЕО)

Днес е ден за избори. На 14 ноември гласуваме 2 в 1 – за президент и вицепрезидент и за народни представители. Гласуването в секциите с 300 и повече избиратели в страната и чужбина отново ще е само и единствено с машини, както бе на 11 юли. Машини ще има в 9399 секции, а по две устройства се очаква да има в 2121 секции.

Карантинираните заради коронавирус ще могат да подават онлайн заявление за гласуване с подвижна урна и в деня на изборите. Изборният ден отново ще започва в 7 часа и завършва в 20 часа. Ако след този час пред секциите има чакащи да подадат своя вот, гласуването може да бъде удължено, но максимум до 21 часа.

И за двата вота ще се гласува с една машина и с една карта. Избирателят ще може първо да посочи дали ще упражни правото си на глас и в двата вида избори или само в един от тях. Гласуващите за народни представители ще могат да отбележат и преференция в съответната листа.

На екрана на машината ще има три опции – „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители. След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор. Вече има и бутон – Следваща и предходна страница. От ЦИК припомниха да не се дърпа разписката, за да няма технически проблеми.

- реклама -