парламент

Ден втори в парламента – всички заедно за българското председателство на ЕС – ВИДЕО

Темата за председателството на България на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. успя да обедини депутатите във втория им работен ден.

Заседанието на 44-тото Народно събрание започна с една-единствена точка – изслушване на служебния вицепремиер по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС – 2018 Деница Златева.

„Председателството не е просто процедура, защото е дошъл ред на България, а е възможност и отговорност на България да инициира дебат в трудни за Европа времена“, посочи Златева от трибуната на парламента.

Така депутатите проведоха първия си парламентарен контрол

„Страната ни ще води ЕС в дебати като тези за излизане на Великобритания от ЕС, следващата финансова рамка, мигрантската криза и темата за сигурност. Това е възможност за България, защото позициите ни ясно ще бъдат чути от всички страни от ЕС и ще можем да поставим национални теми в този дебат. Неслучайно служебният кабинет постави като една от двете основни теми в работата си, наред с провеждането на честни избори“, подчерта вицепремиера.

Предстои да бъде взето решение за фокуса на българското председателство от служебния кабинет. Според Деница Златева първият основен акцент трябва да бъде развитие на предприемачеството и на единния пазар, последвани от сигурността и политиката по миграция.

парламент

По отношение на инфраструктурата са финализирани всички изисквания за НДК като основна сграда за председателството. Златева увери, че подготовката ще се побере в планираните 150 млн. лв., а на всички парламентарни групи ще бъде даден подробен доклад за подготовката на председателството.

Депутатите се обединиха около това, че темата за председателството е приоритет

Председателят на парламента Димитър Главчев изтъкна, че приветства единодушието, с което е внесен проектът. „Това е едно добро начало за парламента“, отбеляза той.

От своя страна председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов поздрави всички депутати за консенсуса по темата. „Темата за председателството беше приоритет във вчерашните декларации на всички ПГ. С днешното изслушване целта е да видим каква е готовността и изпълнението на всички срокове за председателството“, поясни той.

„Днешното изслушване е изключително полезно и ще даде нов тон в българския парламент. Това е пресечна точка, която всяка ПГ ще подкрепи“, убеден е Цветанов, който увери Златева, че ще получи подкрепа за всяка инициатива, полезна за държавата.

- реклама -