Хитрино траур

Ден на траур в памет на жертвите в Хитрино

Днес е ден на национален траур за жертвите при влаковата катастрофа в село Хитрино. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

При адски взрив на цистерна в събота сутрин загинаха 8 души, а 30 бяха ранени. Няколко от пострадалите са в тежко състояние. Десетки къщи и други постройки са сринати, а в близост до експлозията липсват цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение.
Хитрино
Снимка: МВР

Селото е безлюдно вече трети ден, след като местните хора бяха евакуирани, за да започне изключително опасната операция по обезопасяване на дерайлиралите мотриси. Теч на газ от две цистерни в нощта срещу неделя обаче забави акцията. Оказа се, че за преточването само на първата цистерна от композицията са били нужни около 3 часа.

Обезопасителните действия се извършват при максимални мерки за подсигуряване на специалистите в района, защото при най-малката искра има опасност от нова експлозия, обясни премиерът в оставка Бойко Борисов. По думите му, операцията може да продължи до 10 дни.

Хитрино

Властите призоваха жителите на селото да не се опитват да стигнат до домовете си, защото това крие риск за живота им.

Дни след инцидента все още не са изяснени причините за случилото се в Хитрино. Прокуратурата работи по всички версии, но като най-вероятни се сочат човешка грешка и движение на влака с несъобразена скорост. Машинистът от втория локомотив обаче беше категоричен, че влакът не се е движил бързо.

Хитрино

Фирмата собственик на композицията обяви, че възнамерява да привлече и независими експерти от чужбина за разследването на случая, а собственикът й неколкократно намекна в свои интервюта, че на гарата в Хитрино и преди е имало инциденти.

- реклама -