Ден на протести – строители, медици и надзиратели (Къде и кога са блокадите?)

Ден на протести – строители, медици и надзиратели. Днес пътните строители отново на протест за трти пореден ден. Служители на съдебна охрана излизат на мълчалив протест, а пак за днес е обявен пореден протест на пътните строители. Трети ден ще има и блокади в над 20 точки в страната.

Служители и собственици на фирми ще изразят недоволството си пред Народното събрание в последния работен ден на депутатите.

От бранша настояват да има се изплатят над 700 млн. лв. за извършени ремонтни дейности.

Настояват и за законови промени, в противен случай заплашват, че през есента и зимата страната може да остане без пътна поддръжка и снегопочистване.

В същото време служители на съдебна охрана излизат на мълчалив протест в три града в страната.

Според тях възнагражденията им за месец юли са една трета от сумата, която била договорена с министъра на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Синдикалистите настояват да бъде изпълнено обещаното увеличение на работната заплата. Протести днес ще има в София, Благоевград и Перник.

Пак днес станан ясно, че Синдикатът на медицинските специалисти е готов на протестни действия през септември, съобщиха те за БТА. Днес негови представители ще внесат подписка в Народното събрание, в която се декларира готовност за ефективни стачни действия.

След среща, състояла се на 1 април 2022 г. в Министерския съвет, в която са участвали премиерът, министърът на здравеопазването и други представители на властта, станахме свидетели на „поредните гръмки обещания относно виртуалното увеличение на заплатите в сектора“, допълниха от синдиката.

Участниците в подписката настояват за незабавно дофинансиране на всички структури в здравеопазването в страната до нивата на минимума, подписани в Колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“.

В Колективния трудов договор от 12 април 2022 г. е посочено, че минималната начална заплата на лекар с една специалност трябва да е 2000 лв., на медицинска сестра – 1450 лв., а на санитар – 910 лв.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено