Ден 79 от войната: Зеленски готов да разговаря с Путин за мир (Обновява се)

Ден 79 от войната: Зеленски готов да разговаря с Путин за мир. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин и че „трябва да постигнем споразумение“, но без поставяне на ултиматуми.

Зеленски заяви в интервю пред

италианската държавна телевизия RAI, че Украйна никога няма да признае Крим като част от Русия, която анексира тази част от Южна Украйна през 2014 г.

„Крим винаги е имал своя автономия

и свой парламент, но в рамките на държавата Украйна“, каза Зеленски в откъси от интервюто, които RAI публикува. Интервюиращият попита украинския лидер какво мисли за коментара на френския президент Еманюел Макрон, който предупреди да не се допуска унижение на Путин.

„Искаме руската армия да напусне

нашата земя, ние не сме на руска земя“, отговори Зеленски. „Няма да спасяваме лицето на Путин, като плащаме с нашата територия. Това би било несправедливо“. В друг коментар Зеленски изрази надежда за бъдещето.

„Трябва да мислим за бъдещето на

Русия. Аз, като президент на Украйна, казвам, че това са нашите съседи. Ще има други президенти и други поколения в Русия“, каза украинският президент.

Украйна: Руските сили са стреляли с танкове по къща близо до Харков

Украинските власти и очевидци обвиниха руските сили, че са стреляли с танкове по къща в село близо до Харков в Източна Украйна и са убили няколко цивилни, предаде Франс прес.

В Харковска област областната прокуратура съобщи вчера за ексхумацията на три тела на цивилни, убити на 27 март в село Степанки, окупирано тогава от силите на Москва и след това върнато под контрола на Киев. „(Руските) военни стреляха с танк по жилищна сграда. Убити са двама мъже и една жена“, заяви тя и добави, че телата им, заровени от съседи в двора на къщата им, са били ексхумирани в сряда.


Полицията каза, че са убити четирима души, трима от които са ексхумирани в сряда. Тя публикува снимки на овъглена къща и гробове с обикновени кръстове, направени от дървени клони.

Вчера американският телевизионен канал Си Ен Ен пък публикува кадри от камери за видеонаблюдение, на които се вижда как двама украински цивилни са застреляни в гръб от руски войници.

На видеото, заснето близо до автокъща на 17 март в предградията на Киев, се вижда как група от петима войници претърсва двамата мъже, след което ги пуска. Когато излизат, двама войници ги застрелват в гръб. Според Си Ен Ен украинската прокуратура разследва случая за военни престъпления.
 

 БТА
- реклама -
error: Съдържанието е защитено