Ден 42 от войната: Русия готви нова офанзива (Обновява се)

„Нямаме избор – решава се съдбата

на нашата земя и нашия народ“, подчерта Зеленски. „Знаем за какво се бием. И ще направим всичко, за да спечелим“. Той добави, че е обсъждал със западни лидери нови санкции срещу Русия.“След това, което светът видя в Буча, санкциите срещу Русия трябва да бъдат съотносими с тежестта на военните престъпления, извършени от окупаторите“, подчерта Зеленски. Европейската комисия е предложила забрана на вноса на въглища от Русия.

Това биха били първите наложени

заради войната европейски санкции срещу руската енергийна индустрия, отбелязва АП. Вносът на въглища възлиза на 4 милиарда евро годишна.Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук заяви по-рано, че руски войски са позволили на 1496 мирни граждани да се евакуират от обсадения град Мариупол, но са попречили на конвой от автобуси за евакуация да влязат в града.

САЩ ще предоставят на Украйна помощ за още $100 милиона

САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност до 100 милиона долара, за да помогнат на страната да се противопостави на руското нашествие, предаде Франс прес. Става дума „да се отговори на спешната украинска нужда от допълнителни противотанкови системи Джейвлин, които САЩ предоставиха на Украйна и които те използваха толкова ефикасно за защита на своята страна“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено