Ден 23: Сирени вият в Западна Украйна, опустошение в Мариупол

Ден 23 от войната в Украйна, сирени вият в западната част от страната, опустошение в Мариупол. Сцени на опустошение в Мариупол, докато цивилни напускат пристанищния град в източната част на Украйна. Спасителни екипи се опитват да изведат оцелели от атаката срещу театъра, където около 1000 души, главно жени и деца, се криеха в бомбоубежище.

Продължава евакуацията

на цивилни граждани от фронтовите зони и доставянето на жизнено важни продукти в градовете.

Хиляди украинци, живеещи в Мариупол, успяха да напуснат разрушенията вчера. Градът е обкръжен от руски сили и е обект на бомбардировки. В изявление на градския съвет се казва, че около 30 000 жители са успели да избягат досега, но повече от 350 000 са останали блокирани там.

От кметството съобщиха

в социалните мрежи, че между 80 и 90 процента от жилищните сгради в Мариупол са поразени при обстрела от руските сили. Москва отрича да е бомбардирала граждански обекти не само в Мариупол, но в цяла Украйна.

Украйна твърди, че до

момента над 2000 души са загинали в града, който е бил ключова стратегическа цел за руската армия в нейната офанзива.

Президентът Зеленски каза, че е уверен в победата по време на визита на ранени в конфликта. В полето на дипломацията турският президент Реджеп Ердоган отново предложи да бъде домакин на среща между

Зеленски и Путин

в телефонен разговор с руския президент снощи, а американският държавен глава Джо Байдън съвсем спря да подбира думи за Путин – в ново изказване той нарече руския президент диктатор и главорез.

- реклама -