Ден 21-ви: НАТО обяви, че има 40 хил. бойци по Източния фланг (Обновява се)

Стотици хиляди бойци на НАТО са поставени в повишена готовност, а по Източния фланг са разположени близо 40 хиляди военни на пряко подчинение на Алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на министрите

на отбраната от НАТО в Брюксел.

Той отбеляза, че участниците в заседанието ще обсъдят дълготрайните последици от руското нашествие в Украйна и необходимостта от промени в работата на алианса. По неговите думи съюзниците целят войната да не напуска украинските граници. Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна има законно избрано и суверенно ръководство и

НАТО осигурява подкрепа, за да може

то да се защити. По неговите думи САЩ нееднократно са потвърждавали, че чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместната отбрана е непоклатим.

Русия е изгубила до 40% от силите, с които е започнала инвазията

По информация от

ежедневния бюлетин на щаба

военните части са били или напълно унищожени, или са изгубили бойния си капацитет, което е около 40% от руските сили. Информацията не е потвърдена от независими източници, отбелязва ДПА. Ситуацията продължава да е най-сериозна

в района на обсадения град Мариупол,

се посочва в бюлетина. Руската армия се опитва да блокира достъпа до града от запад и от изток, но „търпи значителни загуби“. В региона на Одеса руски кораби обстрелват украинския бряг, но няма опити за десант, съобщи служител от министерството на вътрешните работи.

Жени се връщат в Украйна, за да се бият или да помагат

Докато десетки хиляди бягат от Украйна всеки ден, има и движение на хора в обратната посока – първо чуждестранни доброволци и украински емигранти, за да се бият или оказват хуманитарна помощ, но се завръщат и жени.

Водени от желанието си

да помогнат на своите близки или просто да допринесат за защитата и оцеляването на своята родина и сънародниците си, тези жени, пренебрегнали страха от бомбите, стават все повече след началото на руското нашествие в Украйна на 24 февруари, предаде АП.

Украйна

Според агенцията много от тях не са бежанки, а жени, живели и работили в чужбина. Други са били принудени да пресекат границата, за да накупят стоки и материали, необходими у дома, и да ги отнесат обратно.

АП цитира жена от Лвов,

която докато се качва са багажа си на влака в Пшемишъл, Полша, казва, че е здравен работник, връща се да помага в болницата и „ще стои до края“. Друга жена, която живее в Италия, казва, че се връща в родината си да помогне на приятели от Киев да се евакуират, преди градът да бъде окупиран от нашествениците.

Украинското правителство

е разпоредило мъжете да остават заради мобилизацията. Затова мнозинството напуснали Украйна са възрастни хора, жени и деца.

Полша е приела над 1,8 млн. бежанци от Украйна, близо три четвърти от всички хора, напуснали страната заради нападението от Русия. Говорител на полската гранична полици казва, че сред преминаващите през пунктовете по границата има и хора, които идват и се връщат, като някои го правят по няколко пъти.

Полковник призова България да помогне на Украйна с въоръжения и боеприпаси

България трябва да окаже военна помощ на Украйна с въоръжения и боеприпаси. Такова мнение изрази в студиото на NOVA полковник Владимир Миленски, член на УС на Атлантическия съвет.

„Когато у съседа ви е влязъл престъпник

и изнасилва хората вътре, първото нещо което трябва да направите, е не да му пращате носни кърпички да си бърше сълзите, а да му помогнете със сила. Престъпникът се спира със сила. Страната ни трябва да помогне на Украйна от военна и морална гледна точка”, обясни той. Според него пилотите ни не са подготвени за война.

„Нашите самолети не са съвременни.

Най-опасното е, че пилотите нямат летателна подготовка за война. Те имат подготовка за паради. Същото е положението и във военноморския флот”, обясни Миленски. По думите му от едната страна на войната е Русия, а от другата е целият демократичен свят.

„Русия беше изоставена дори от

най-близките си съюзници. Руската държава няма как да спечели нито войната, нито мира. Тя просто е от грешната страна на историята и този път. Няма как целият свят да е срещу теб и да спечелиш. Може да спечелиш кратковременни битки, но войната не се печели така, защото има други правила”, коментира още Миленски.

 NOVA

- реклама -
error: Съдържанието е защитено