протести София

Ден 20: Протести под прозорците на властта, „Следствен експеримент“ пред дома на Бойко Борисов

За 20-а поредна вечер в столицата е обявен протест под наслов „Да защитим демокрацията“ с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор.

Демонстрантите се събраха в т.нар. Триъгълник на властта между президентството и министерски съвет.

Тази вечер тема за протеста са новите социално-икономически мерки за справяне с последствията от коронавирусната пандемия.

От площада недоволните са категорични, че няма да позволят да бъдат „купени“ и подкупени, визирайки последните антикризисни мерки, гласувани днес от кабинета.

Ораторите от т.нар. „отровно трио“ се заканиха от трибуната на протеста, че утре – сряда, ще е денят Х за управлението.

Исканията остават непроменени – оставка на правителството и на главния прокурор, електронно и дистанционно гласуване и свикване на Велико Народно събрание за промяна в Конституцията.

Полицейското присъствие в района е засилено. Към сградата на Министерския съвет полетяха топчета за пейнтбол.

Протестиращите играха и волейбол на жълтите павета.

Към 21:00 ч. протестът премина в шествие. Протестиращите се спряха пред сградата на Европейската комисия в София, след това тръгнаха по „Патриарх Евтимий“, минаха през паметника на Васил Левски и се отправиха към Софийския университет. Крайната цел беше „Орлов мост“, където движението беше блокирано. До инциденти не се стигна.

 

Снимка: БГНЕС

Представители и привърженици на „Да, България!” провеждат „Масов следствен експеримент” като протест пред правителствената вила “Секвоя” в квартал Бояна.

От младежката организация на „Да, България!” са донесли и няколко чувала с евровибанкноти, илюстрирани с лика на премиера Бойко Борисов. Банкнотите са от по 500 евро, а протестиращите заявиха, че искат да видят дали могат да ги внесат вътре чрез НСО – така, както по думите им са внесени и банкнотите от снимките от нощното шкафче на премиера, предаде БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

Искам законност, ред и прозрачно управление, заяви Линда Христова, която е на протеста в Бояна. Тя посочи, че не знае дали разпостранените снимки от нощното шкафче на премиера са истински, има органи, които трябва да установят това, но по думите ѝ е притеснителен фактът, че тези институции нищо не правят.

Снимка: БГНЕС

Да провери как протича „следственият експеримент“ дойде и лидерът на партията Христо Иванов. Той призова хората да излязат на големия протест обявен за сряда като национален.

протест, СОфия, Борисов,
Снимка: БГНЕС
- реклама -