Ден 18: Атака с фосфорно оръжие и обсада на Киев (Обновява се)

Ден 18 от войната в Украйна доведе до атака с фосфорно оръжие и обсада на Киев. В Попасна, Луганска област, руските военни използваха фосфорни боеприпаси. През нощта в Киев бе обявена въздушна тревога, предаде агенция „Укринформ“ с позоваване на Киевската градска администрация, а руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, съобщи агенция „Укринформ“. Следете тук събитията на фронта.

Руските военни стрелят фосфорни боеприпаси в Луганска област, въздушна тревога в Киев

В Попасна, Луганска област, руските военни използваха фосфорни боеприпаси, заяви първият заместник-началник на патрулната полиция на Украйна Олексий Билошицки, цитиран от „Униан“. Той напомни, че

фосфорните боеприпаси

водят до съкрушителни и разрушителни последствия.

„Става дума за това, което фашистите наричаха „Brennende Zwiebel“. Това е, което рашистите сега пускат над нашите градове. Невероятни страдания и пожари.“ – подчерта Белошицки. По-рано шефът на Луганската военно-гражданска администрация Сергей Гайдай разказа,

че се водят боеве

 в покрайнините на Лисичанск, Северодонецк и Рубежний, постоянно обстрелват Попасна и Горска громада.

Униан: Руските военни употребиха фосфорни боеприпаси в Луганска област

Руски въздушни удари бяха нанесени по Международния център за поддържане на мира и сигурност (IPSC) близо до северозападния град Лвов рано сутринта в неделя местно време, съобщи пресцентърът на регионалното правителство на Лвов. IPSC е огромна военна база, която включва център за обучение на войници, предимно за мироопазващи мисии.

По предварителни данни Русия

е изстреляла осем ракети близо до Лвов, съобщи регионалното правителство. Властите проверяват дали има пострадали.

Градовете Харков, Мариупол, Николаев, Днепър, Чернигов и Суми са под постоянна руска атака и руските сили разширяват настъплението си в Украйна на запад. В обсадения град Мариупол сателитните снимки показват щети и пожари в жилищни сгради и бензиностанции. Координатор за спешни случаи на „Лекари без граници“ каза пред CNN, че градът е във „фаза на бедствие“.

Украинският президент

Владимир Зеленски заяви, че „няколко малки града просто вече не съществуват. Седем цивилни, включително жени и дете, бяха убити от руски войници при опит да избягат от село Перемога в Киевска област, според украинското министерство на отбраната.

Зеленски заяви, че страната му е по-обединена отвсякога, тъй като е изправена пред руското насилие, но вижда „липса на смелост от

членовете на НАТО да се съберат

за Украйна. Това е огромен проблем. Философски проблем на алианса“. Той каза, че Украйна е загубила приблизително 1300 войници към събота и че цялата страна е „фронтова линия“.

„В Киев е обявена ​​въздушна тревога! Молим

всички незабавно да отидат

в укритие на гражданската защита.“ – се казва в съобщението на местната управа. Руската военна колона достигна Киевска област и се опитва да си пробие път към украинската столица. Водят се боеве. Според доклад на украинските военни, Русия планира да атакува Киев. Руските войски са „започнали да натрупват ресурси, за да щурмуват“ украинската столица.

Междувременно руските

войски се приближават към Киев

и се наблюдават значителни разрушения в градовете, докато Москва продължава с бомбардировките на Украйна. По-голямата част от руските сухопътни сили се намират на около 15,5 мили (25 километра) от центъра на украинската столица. Голяма част от Макарив, село на 30 мили западно от Киев, е претърпяла значителни щети от очевидни руски въздушни удари. Снимки, публикувани в социалните мрежи показват големи щети на жилищни комплекси, училища и медицинско заведение.

Бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра, има пострадали хора, съобщи агенция „Укринформ“.“Окупаторите обстрелваха Светогорската лавра в Донецка област“, се казва в съобщение на украинската гранична служба.

Въздушната атака е предприета на 12 март около 22:05 ч. Освен монасите, там е имало и 520 бежанци.“Улучен е женският корпус. Сега изваждат ранените и загиналите изпод отломките“, съобщи шефът на местния офис на обществената организация „Стоп на корупцията“ Владимир Рибалкин.

Руските военни бомбардираха историческата Светогорска лавра

По-късно монахът от лаврата Тихон Скрипченко поясни, че „Слава Богу, всички са живи, но има ранени, а децата са изплашени“.

В разрушеното крило са били настанени жени и деца.“Хората дойдоха именно в лаврата с надежда да се скрият от ужасите на войната. Какво ще стане сега? Ако не бъде възстановено електрозахранването и продължат да ни бомбардират, ни очаква катастрофа. Сега хората седят в подземията, братята им осигуриха вода, на децата е дадена храна, оказваме медицинска помощ.“ – споделя монахът във Фейсбук.

„Обръщам се към всички, които могат да повлияят на ситуацията – да не превръщат в полигон местата, където се укриват старци, жени и деца, където има вековни народни светини! Та на територията на Лаврата и в Светогорск изобщо няма военни.“ – призовава преподобният Тихон Скрипченко.Сградите на манастира са пострадали в различна степен. Практически всички прозорци на манастирския комплекс са изпочупени.Светогорската лавра е православен манастир с повече от четири века история. 17 от монасите, служили в светата обител през вековете, са канонизирани за светци. Лаврата е разположена на десния бряг на река Северски Донец. Тя е съставена от наземни постройки от пещери.

Снимка 566641

Русия заплаши да стреля по оръжейни пратки

Русия заплаши да стреля по оръжейни пратки за Украйна, заявявайки, че конвоите с чужди оръжия могат да се считат за „законни цели“. Предупреждението, отправено от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, повишава риска от пряка конфронтация между Москва и страна от НАТО.
Предупреждението дойде, когато САЩ упълномощиха да насочат 200 милиона долара в „незабавна“ помощ и услуги за отбрана, включително военно образование и обучение, за Украйна. Американски служител каза, че помощта ще включва „противобронирани, противовъздушни системи и малки оръжия в подкрепа на защитниците на фронтовата линия на Украйна, изправени пред непредизвиканата атака на Русия.
Ремонтите на електрическата система на атомната електроцентрала, повредена по време на руска атака на 9 март, продължават, тъй като централата сега зависи от външни дизелови генератори, за да поддържа реакторите си работещи, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Руските служители също пристигнаха в най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, като поискаха да поемат контрола над съоръжението, според изявление на Енергоатом, украинската държавна ядрено-енергийна компания.
- реклама -
error: Съдържанието е защитено