Ден 16-и от войната в Украйна: Руски сили обстрелват училище с ядрен реактор и приближават към Киев

Ден 16 от началото на войната в Украйна. Руските сили са обстрелвали висше училище в украинския град Харков, където има експериментален ядрен реактор.

Руските сили са се приближиха с 5 км по-близо до Киев през последните 24 часа, заяви висш представител на Пентагона, предава БНР.

Сателитни снимки на руски конвой близо до Киев показват, че силите на Русия се преразпределят в близките райони, което потенциално сигнализира за подновяване на натиска към украинската столица.

В поредното си видеообръщение тази нощ украинският президент Зеленски съобщи,

че украинските власти са успели да евакуират почти 40 хиляди души през вчерашния ден от редица градове на страната.

По думите му успешно са били доставени и хуманитарни помощи – стотици тонове продукти и медикаменти.

Зеленски също така определи появилите се в руски медии съобщения за разработка на оръжия за масово поразяване в Украйна като фалшиви новини.

„Обвиняват нас, че уж разработваме биологично оръжие и готвим химическа атака, това ме тревожи, тъй като ние многократно сме се убеждавали

– ако искаш да знаеш какви са плановете на Русия, виж в какво тя обвинява другите“.

Очаква се Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание днес по искане на Русия, за да обсъди твърдението на Москва,

че САЩ финансират разработването на биологични оръжия в Украйна.

Според западните страни Русия е изфабрикувала тези обвинения, за да оправдае собствената си бъдеща употреба на биологични и химически оръжия в Украйна.

По-рано генералният секретар на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че Москва и Киев са готови да работят с организацията,

за да гарантират ядрената сигурност.

Агенцията изрази загриженост за ситуацията след като стана ясно, че руски военни са завзели най-голямата атомна електроцентрала в Европа – Запорожие  – както и централата в Чернобил.

 

- реклама -