Ден 102 от инвазията: Взривове разтърсиха Киев

Ден 102 от инвазията: Взривове разтърсиха Киев. Няколко взрива разтърсиха рано тази сутрин Киев, съобщи кметът Виталий Кличко.

Това първото нападение срещу украинската столица

от седмици, след като животът в града и предградията му беше започнал леко да се нормализира, предаде Ройтерс. През това време руската армия продължава да щурмува Северодонецк, но украинската отговаря с контраатака – и така градът бил поделен наполовина, според областната управа.

Взривовете в Киев

„Няколко експлозии в столичните райони „Дарницки“ и „Днепровски“, написа Кличко в чат приложението Телеграм. „Службите вече работят на място. По-късно ще има по-подробна информация.“

Очевидци заявиха пред Ройтерс, че дълго след взривовете в Киев е продължавало да се издига пушек.

Най-малко един човек е приет в болница,

но към този час няма данни за жертви, съобщи Кличко.

При взривовете става дума за ракетни удари, съобщи агенция Укринформ, също позовавайки се на киевския кмет, и отбеляза,

че хоспитализираният човек е бил ранен при тях.

Кметът на историческия град Бровари, който се намира на около 20 км от центъра на Киев, призова хората да си останат вкъщи, тъй като има съобщения за миризма на сажди, идваща от дима.

Въпреки продължаващите руски нападения

срещу Украйна и повсеместните разрушения, в Киев като цяло през последните седмици нямаше никакви атаки, откакто Москва пренасочи вниманието си към източната и южната част на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Животът в столицата редовно е нарушаван от вой на сирени, но от няколко седмици по града не са нанасяни никакви по-значими удари.

Киевският район „Дарницки“ се намира на

левия бряг на река Днепър и се простира от покрайнините на града до брега на реката, а „Днепровски“ е разположен в северната част на Киев по протежение на реката.

Олександър Гончаренко, кмет на град Краматоск в Донецка област, съобщи, че през изминалата нощ по града му са били нанесени удари, при които са причинени значителни щети, но няма жертви.

Битката за Северодонецк

Руските войски продължават да щурмуват Северодонецк и контролират източната част на града, съобщи междувременно Сергий Гайдай, губернаторът на Луганска област, където се намира Северодонецк, предаде Ройтерс. По думите му градът е поделен наполовина между двете воюващи страни.

Областният управител добави, че при

вчерашните атаки са нанесени материални щети на местния химически завод „Азот“.

Украинските войски обаче са контраатакували, съобщи британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. Този ход вероятно ще притъпи устрема на руските сили, с който те разполагаха, след като съсредоточиха в града

бойни част и огнева мощ, заяви ведомството в Туитър.

„Използването на прокси пехотни части за прочистване на градски райони е руска тактика, наблюдавана по-рано в Сирия, където Русия използваше Пети корпус на сирийска армия, който да атакува застроените райони“, посочи министерството и добави, че този подход вероятно е израз на желание да бъдат ограничени загубите сред редовните руски части.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено