Демонтажът на паметника пред НДК е вече факт – СНИМКИ

Стартира проектът за демонтажа на останките от паметника „1300 години България”, намиращ се в градинката пред НДК.

Това заяви Силвия Христова, председател на Комисията по градоустройство в Столична община.

Христова каза, че много внимателно трябва да се подходи към демонтажа. Изключително важно е, тъй като скулптурните пластики на проф. Старчев притежават голяма художествена стойност. Около две седмици са предвидени, за да бъдат демонтирани пластиките. Те ще бъдат съхранени в Националния исторически музей, в Бояна. Водещи консерватори от Музея за история на София и експерти от „Зелена система“ ще отговарят да не бъдат повредени нито пластиките, нито пространството около паметника.

Решението за премахването на паметника е от 2014 г. на СОС.

„След демонтажа няма да остане дупка, а пространството ще бъде облагородено, докато се проведат конкурсите за изпълнението на решението на СОС да се възстановят паметниците на 1-ва и 6-та пехота”, обясни Силвия Христова.

Тя заяви, че ще се проведе конкурс за направата на паметника, а средствата ще бъдат дарени от гражданските организации, които подкрепят изграждането му.

Въпреки проливния дъжд и ниските температури, днес сутринта, на 3 юли, започна процедурата по демонтажа на монумента пред НДК. Протестите на столичани през изминалите дни не пожънаха успех.

- реклама -