Бразилия Дилма Русеф протести

Демонстрации заляха Бразилия, Латиноамерикански страни отзовават посланиците си

Демонстрациите на противниците на смяната на властта в Бразилия се възобновиха в сряда вечерта в няколко града на страната, съобщи телевизия „Глобу“.

Привърженици на изпратената в оставка в резултат на импийчмънт президент Дилма Русеф излязоха по по улиците на Сао Пауло, Рио де Жанейро, столицата Бразилия.

Не се посочва броят на участниците в тези акции. Но в Сао Пауло, най-големият град в страната, по-рано се състоя митинг на привърженици на отстраняването на Русеф. Според информацията на „Глобу“ едва баха предотвратени сблъсъци с противници на оставката й на централния булевард „Паулиста“.

Благодарение на намесата на полицията сблъсъците бяха избегнати.

Акции на привържениците на Русеф се провеждат в последните дни в цяла Бразилия. Една от тези демонстрации завърши със сблъсъци с полицията, която употреби срещу демонстрантите шокови гранати и сълзотворен газ.

Задържани бяха 10 души.

Латиноамерикански страни отзоваха посланиците си в Бразилия

Венецуела, след нея Боливия и Еквадор обявиха, че викат посланиците си от Бразилия във връзка с отстраняването на Дилма Русеф от поста.

Куба решително осъди импийчмънта

„Революционното правителство на Куба решително осъжда парламентарно-юридическия преврат, извършен по отношение на президента Дилма Русеф”, се казва в разпространено в Хавана заявление на кубинското правителство.

„Отстраняването от управлението на президента, а заедно с нея и на Партията на трудещите се и другите съюзнически леви политически сили, без предявяване на каквито и да е доказателства за наличие на корупция или престъпления, е проява на неуважение към суверенната воля на избралия я народ”, се казва в документа.

Според Куба „станалото в Бразилия е още една форма на настъплението на империализма и олигархията срещу революционните и прогресивни правителства в Латинска Америка и Карибския басейн, което заплашва мира и стабилността на нациите”.

Куба, подчертава се в текста, „потвърждава своята солидарност с президента Дилма и нейния съмишленик Лула (да Силва), с Партията на трудещите се, и изразява вярата си, че бразилският народ ще защити достигнатите социални завоевания, решително ще се противопоставя на налаганата му неолиберална политика и ще се обяви срещу разграбването на природните богатства”

- реклама -