ПРОТЕСТИ
сн. БГНЕС

Демонстрации за и против Доналд Тръмп във Вашингтон – СНИМКИ

Улиците на Вашингтон бяха разделени снощи от два протеста – единият в подкрепа на Тръмп, а другия срещу настоящия държавен глава на САЩ.

Видимо митингът на противниците беше по-малоброен от този на поддръжниците, в който се включиха около 2000 души.

сн. БГНЕС

От сутринта хората започнаха да се стичат към „Фрийдъм Плаза“, облечени в тениски и шапки с лозунга на предизборната кампания на Тръмп „Направи Америка отново велика“. Много от тях без защитни маски. На събитията присъстват както обикновени американци, така и организации. Една от тях се отправи към сградата на Върховния съд на Капитолийския хълм, протестирайки срещу това, което те смятат за изборна измама. В петък Върховния съд отхвърли иска на прокурора на Тексас Кен Пакстън за преглед на резултатите от гласуването в страната.

сн. БГНЕС

Представители на крайнодясното движение „Горди момчета“ също присъстват в тълпата, докато други носят знамена с изображения на картечници. Тръмп многократно спори по време на митинги, че ако демократът Джо Байдън дойде на власт, втората конституционна поправка за правото да се пази и носи оръжие може да бъде отменена. Ситуацията остава спокойна, някои поздравяват и благодарят на дежурните служители на реда.

Привържениците на Доналд Тръмп отказват да признаят резултатите от президентските избори и твърдят, че е имало измами. Американският върховен съд обаче не е на тяхна страна и отхвърли опита за отмяна на изборните резултати в четири оспорвани щата.

сн. БГНЕС

Тръмп отбеляза в Туитър, че броят на хората, събрали се в негова подкрепа, е няколко хиляди, и добави, че ще ги „види“. Според пресата на Белия дом няма промени в графика на президента. Ръководителят на администрацията на Вашингтон пътува до щата Ню Йорк за традиционен мач за американски футбол между представители на армията и флота.

 

- реклама -