Тръмп, предизборен щаб, руско правителство, Уекилийкс, демократи

Демократите съдят щаба на Тръмп, Уикилийкс и руското правителство заради конспирация по време на изборите

Руското правителство, предизборният щаб на президента Доналд Тръмп и разследващата организация „Уикилийкс“ отиват на съд.

Съдебният иск за много милиони доларе е подаден от Националният комитет на Демократическата партия на САЩ. Тя ги обвинявайки в конспирация, която е провалила победата на демократите на президентските избори през 2016 г.

За това пише Washington Post.

В жалбата, подадена във федералния окръжен съд в Манхатън, се твърди, че високопоставени служители на кампанията на Тръмп са влезли в заговор с руското правителство с цел да навредят на Демократическата партия и на нейния президентски кандидат Хилъри Клинтън и да помогне Тръмп да спечели изборите ,чрез проникване в компютърни мрежи на Демократическата партия и разпространение на откраднати материали намерени там.

„По време на президентската кампания на 2016 г., Русия стартира решителна атака срещу нашата демокрация, и намери желаещ и активен партньор в кампания Тръмп“, коментира председателят на Националния комитет на Демократическата партия Том Перес.

„Това представлява акт на безпрецедентно предателство: кампанията на кандидат за президент на САЩ в лига с враждебна чужда сила, за да укрепи собствената си шанс да спечели президентския пост“, допълни той.

Жалбата на чужда страна може да се окаже съдебно предизвикателство за демократите, отчасти защото другите държави имат имунитет от повечето щатски съдебни дела. Оплакването на Комитета на демократите твърди, че Русия няма право на закрила, тъй като интернет-атаката е нарушение на частната собственост на партията.

В иска се твърди, че „Русия е нарушила частните сървъри на Националния комитет на Демократическата партия…, за да открадне търговска тайна и да извърши икономически шпионаж“.

Тръмп лично не е ответник. Вместо това, искът е насочен към различни помощници ва Тръмп, които са се срещали с хора, смятани, че са свързани с Русия по време на кампанията, включително и синът на президента, Доналд Тръмп-младши, зет му Джаред Кушнер, председателят на неговата предизборна кампания Пол Манафорт и заместникът му Рик Гейтс.

Консултантите и сътрудниците на Тръмп отричат да са получавали помощ от Русия.

- реклама -