Демократична България

„Демократична България“: Вече сме фактор, който ще влияе върху политическите процеси

Вече сме фактор, който ще влияе върху политическите процеси в страната. Това обявиха в първото си изявление след вчерашните избори от „Демократична България“. Според последните данни коалицията изпраща един евродепутат в следващия Европейски парламент и това ще е водачът на листата Радан Кънев, тъй като няма разместване заради преференциален вот.

Благодаря на гражданите, които са отишли да упражнят своя вот. Благодаря като председател на ДСБ на нашите партньори. Показахме и доказахме, че сме един много добър отбор и отворихме възможност за бъдеща работа на следващите избори, заяви председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Коалиция „Демократична България – Обединение“ спечели вота в чужбина. Коалицията се състои от ПП „ Движение Да България“, ПП „ Демократи за силна България“ и ПП „Зелените“, допълни той.

Ние сме хора, за които властта не е самоцел. Хора, които с достойнство могат да заемат всяка една позиция. Голяма благодарност на всички наши активисти и доброволци, на всички от структурата на трите партии. Резултатът, който постигнахме е задоволителен, вкара ни в А-политическата група на България, подчерта Атанасов. Превръщаме се в политически фактор, който оттук нататък ще влияе върху политическите процеси в България, каза още Атанасов.

От своя страна бившият правосъден министър и съпредсдател на „Демократична България“ Христо Иванов коментира, че постигнатият резултат е задължаващ. Подкрепата и доверието, които получихме са нещо, което тепърва имаме да заслужим и подплатим. В демократичното пространство има обединение на демократите и то показва ясна физиономия, посочи Иванов.

По думите на Иванов, резултатите от европейските избори им дават добра изходна позиция за предстоящите през есента избори за местна власт. „Демократична България“ не е просто лицето за демокрация в България, но ние трябва да се превърнем в онази врата, през която в българската политика да влязат нови лица, с нови идеи, смята Иванов.

Хората искат промяна – това личи по ниската избирателна активност и по гласовете, които отидоха към независими кандидати. Тази промяна е неизбежна и колкото по-бързо се случи, толкова по-добре, заключи той.

Според водача на листата на „Демократична България“ Радан Кънев БСП не може да бъде алтернатива на управлението на ГЕРБ и Обединените патриоти.

„Май дойде време да се уморим малко, но няма време за почивка. Всички разбираме, че сме в кампания за местните избори тази година. Благодаря на всички, включени в кампанията. Нямаше кандидат в листата, без чиито преференции да можем да минем бариерата“, каза Кънев. Всички ние заедно положихме основите на възможността на предстоящите местни и парламентарни избори да има стабилна алтернатива в българската политика. Има един голям извод на тези избори и той е, че БСП не може да бъде алтернатива на управлението.

„Демократична България“ е един дългосрочен проект, ние не се събираме само от избори за избори. За съжаление активността на избирателите беше много ниска, всички скандали с апартаменти и къщи очевидно се отразиха на резултатите, коментира от своя страна вторият в листата Стефан Тафров. „Демократична България“ е органично тяло, а не конюктурно обединение, така че нашият пробив на тези европейски избори е само едно добро начало, очаквайте ни на местните избори. Сигурен съм, че Радан Кънев ще бъде един достоен представител в Европейския парламент, пожелавам му успех, каза още той.

- реклама -