Радев, консултации, Демократична България, Христо Иванов

„Демократична България“ при президента: Плаващите мнозинства много бързо се превръщат в потъващи пясъци

Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да състави по най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа.

Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на „Демократична България“, с които продължават политическите консултации

ЕК изрично посочва като условие съдебната реформа и отговорността на главния прокурор, обясни той. Това е не просто раздаване на пари, а инструмент за реформи, които да водят към модернизация на страната. Тези проблеми и реформи не могат да бъдат решени от служебното правителство.

Ако не успеем да отговорим на изискванията, няма да можем да се впишем в модерна Европа.

И се надявам, понеже не става въпрос за договаряне на личности, това е отговорност на първата сила, а да намерим онези пресечни точки, за да има правителство.

Не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция, каза Радев.

Това не е в правомощията ми по конституция. Но настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички възможности на диалога.

Когато докладът за инвестиционният климат, в 24 пункта слагат България и корупция в едно изречение, това е погром, че България може да привлече капитали. Намираме се на кръстопът.

Това каза от своя страна съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

„Трябва да имаме редовно правителство, служебният кабинет не може да бъде трайното решение. Българският избирател ни даде сложна за решаване задача. Той не даде на никого самостоятелната възможност да управлява. С ниската избирателна активност той показа, че политиците трябва да понесат своята отговорност“, коментира Иванов.

Той се похвали, че от партията му имали потенциал за съставянето на кабинет, но най-здравословната опция, била първият мандат на партията на Слави Трифонов.

Иванов определи процедурите ин хаус като престъпен инструмент и срещу това той и съпартийците му щели да се борят.

Народът показа, че очаква да поемем своята отговорност, а не просто да връщаме топката в избирателите. ДБ ще участва с пълна роля в този процес. Имаме потенциал и ще участваме с пълен принос и отговорност, допълни Иванов.

Той увери, че темата за персоните на този етап няма да стои в разговорите. Приоритетите са важни. И как формираме трайна парламентарна конфигурация, която да изнесе тази програма, допълни Иванов.

Въпросът не е просто да има кабинет, а формула за парламентарна конфигурация, която може да му осигури гръбнак.

„Защото плаващите мнозинства много бързо се превръщат в потъващи пясъци.

Не на всяка цена ще дадем нашата подкрепа. С голяма отговорност, много внимателно, ще дадем своята подкрепа“, предупреди Христо Иванов.

„Трябва да си идат Гешев, ВСС, специализираният съд, КПКОНПИ“, категоричен беше Иванов.

Той подчерта след срещата с държавния глава, че от ДБ са готови да дадат принос за излъчване на редовен кабинет, но инициативата е при ИТН:

„Няма да отстъпим от това българската политика да се обърне срещу корупцията, което включва съдебна реформа, дълбока реформа на службите, мерки за борба с изпирането на пари“.

Той беше категоричен, че ДБ има подготвени хора, ако бъдат поискани, но не се стремят към самоцелно излъчване на хора за властта:

„Нямаме интерес да излъчваме хора в някакъв пробит кораб“.

Относно предстоящи разговори на ИТН и с ДПС, съпредседателят на ДБ коментира:

„Би ни притеснило не започването на разговори с ДПС, а оставането им в разговор, би ни притеснило оставането им в крайната конфигурация“.

- реклама -