Радев връчва третия мандат след Нова година (Видео)

Президентът Румен Радев провежда консултации с „Демократична България“.

„Няма малки и големи партии в парламента, защото отговорността е обща.

От последните избори българските граждани дадоха своя вот, така че не дадоха доверие на нито една политическа сила сама да управлява.

Напротив, парламентът е фрагментиран и това прави усилията за излъчване на мнозинство един труден, но не невъзможен процес“, обърна се към ДБ Радев.

„Следя със загриженост това, което се случва последните дни в българския парламент и ми се струва, че не това очакват българските граждани. 

Това, което чакаме всички, е консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление, за решаване на важните проблеми отива в друга посока – нарастване на конфронтацията, противопоставяне, чертане на нови разделителни линии“, допълни президентът.

„Вие, като формация с парламентарен опит и опит в управлението на страната как виждате шансовете за съставяне на правителството в рамките на този парламент, около какви принципи и позиции може да се консолидира едно работещо мнозинство.

Това е много важно, защото страната е пред прага на различни кризи, на километри от нас бушува война. Какви мерки предлагате, така че страната да не се въвлече в пожара на войната.

Аз като военен съм крайно критичен към вашите призиви да се разоръжим по време на война, преди да сме доставили и усвоили нови образци техника и въоръжение.

На какви планове и анализи почива тази ваша идея“, посочи още Радев.

Иванов напомни трите приоритета на ДБ – съдебната реформа, сигурността и разумен икономически пулс, който се грижи за хората, но и разбира, че излизането от инфлационния риск зависи от създаването на конкурентоспособност и инвестиции.

Лидерът на ДБ подчерта, че тяхната цел по темата с оръжията за Украйна е била политическата власт да получи подкрепа от НС и да прецени какво може да се даде.

“Конфликтът е част от дългосрочна политика на Путин по реконструиране. Способността да покажем, че носим съюзническа отговорност е много важна”,  заяви той.

„Най-важният ни ангажимент към НАТО е да можем да поддържаме нашите отбранителни способности. Вие казвате, че ще дадем оръжие на Украйна, но ще получим такова от Алианса, както са направили други държави. Как си го представяте?“, попита Радев.

„Никога не сме обвързвали тези два процеса. Никога не сме казвали първо даваме, после – получаваме.

Лошото е, че поредица от правителства отказаха да са активни и трябваше да се намеси парламентът. Вие пък месеци наред твърдите, че подобно решение ще ни вкара във война.

Не трябваше ли тогава да свикате КСНС и да ни запознаете с информацията за конкретните рискове за България от тази война“, посочи от своя страна Иванов.

„Още февруари превантивно свиках КСНС. Националната сигурност изисква изключително отговорно отношение, не търпи аматьорски изпълнения, изисква гаранции“, контрира президентът.

Радев се обърна към Иванов, заявявайки, че не може да обвиняват служебното правителство и изброи няколко неща, които то е направило, за да подкрепи националната сигурност на страната ни.

За да стигнем до тук и да водим този разговор, много неща са се натрупали. Аз заклеймих войната и винаги е било така, но трябва да има ориентация.

Вие заклеймихте моята позиция, че не подписах една декларация за присъединяване на Украйна към НАТО, но вие проследихте ли какво се случи с нея“, попита Радев.

„Не, но България трябва да е със своите съюзници. Войната не започна на 24 февруари, а 2014 година. Имаше анексия на Крим, която показваше накъде отива руската агресия“, каза Иванов.

„Крим е руски“ е една фраза, която тежи на българската политика. Мисля, че по принципните въпроси за инвестиране в отбрана и позицията в путинската агресия, можем да гледаме в една посока.

Анексацията на Крим е в нарушение на международното право. От къде излитат руските ракети? От Крим.

Това е обективна реалност и ако не се приеме, ще се отслаби противодействието на Украйна. Считайте го от оперативна гледна точка.

Декларацията беше категорично отхвърлена от ръководството на НАТО и казаха да не се занимаваме с тази тема, за да не въвличаме НАТО във война с Русия.

Не го приемайте лично, но това е моя стилна работа в цялата ми кариера – да защитавам своите хора. Мен ме оставете, но когато се атакуват хората около мен, аз не мога да мълча“, заключи Радев.

Той припомни на Иванов, че е завършил две американски академии, а експертите на ДБ са завършили съветски академии.

„Вижте къде са работили вашите хора. Вредят ви в много отношения“, посъветва президентът.

Радев заяви, че мандатите ще бъдат връчени след края на годината, защото не е удачно да се ходи на избори през януари и февруари месец, когато на хората ще им бъде най-трудно.

Президентът изяви надежда да не се стига до връчване на трети мандат.

Срещата с шестата по големина парламентарна група (ПГ) е предпоследна в рамките на консултациите, които държавният глава провежда с партиите в 48-ото Народно събрание преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

 

- реклама -