Демерджиев за изборите: Хората да бъдат спокойни, няма данни за реална заплаха (Видео)

Демерджиев за изборите: Хората да бъдат спокойни, няма данни за реална заплаха.

„Централната избирателна комисия, съвместно с Министерството на вътрешните работи, ще положи всички усилия така, че изборният ден да протича спокойно и да няма прекъсване на изборния ден и прекъсване на гласуването“. Това каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

По думите ѝ се създава излишно напрежение

с постъпването на сигнали за бомби преди изборите.

„Касае се за хибридни атаки. Особеното при тези атаки е, че няма реална опасност към днешна дата и не сме установили такава в нито един един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали, в нито един от тези случаи

не сме намирали дори предмет,

който може да има характеристиките на взривно устройство“, заяви от своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

„Хората да бъдат спокойни. Нямаме оперативни данни за реална заплаха“, апелира Демерджиев. Той уточни, че още в събота всички сгради, в които се намират секционни избирателни комисии, ще бъдат под охрана.

„Хората спокойно могат да отидат да

гласуват в неделя. Работна група под мое ръководство сутринта прие преработени правила за действие при заплаха със задействане на взривно устройство. Съгласно тези правила полицията и службите за сигурност поемат отговорност за тези случаи и поемат какви действия следва да се направят“, допълни той и увери, че от следващата седмица няма да се налага и освобождаване на ученици и ще се възстановят

нормалните процеси на работа.

„Взели сме мерки да обезпечим сигурността на сградите и целия периметър около сградите, така че хората ще бъдат извадени само в ситуации, в които има реални данни, че може да е поставено взривно устройство“, допълни министърът.

До края на вчерашния ден е имало 111 образувани досъдебни производства. Задържани са 91 човека във връзка с изборния процес.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено