Демерджиев: Мигрантският натиск спада

Мигрантският натиск спада, каза вътрешният министър Иван Демерджиев пред медиите, предаде бТВ.

„Ако при пика на мигрантския натиск опитите за нелегално преминаване на границата са били около 1600 за денонощие, то те сега са намалени на 600“, подчерта Демерджиев.

Ниските наказания у нас водят до това хора от цяла Европа да се превозват мигранти. Почти няма българи, повечето са чужди граждани, добави той.

Вътрешният министър заяви, че го е срам от автомобилите на „Пътна полиция“.

“Те са закупени през 2013 г. Ще направя всичко възможно тези хора да бъдат технически обезпечени”, каза той.

Демерджиев коментира и случая с изчезналото дете в Перник.

“Още от вчера сме включили сили по издирването. Столична дирекция и жандармерия също са се включили. Нашата основна задача е да претърсим районите извън града, а доброволците претърсват самия град. Ще направим всичко възможно, за да намерим детето”, каза той.

Силовият министър подчерта, че българските власти водят паралелно разследване за случая с убития полицай на турската граница.

Демерджиев отрече военният служител да е стрелял по подкреплението. “Стреляно е по военния и по автомобила това, което той е направил е да отвърне. Коментираните гилзи на наша територия, са гилзите от автомата на нашия военен, когато е отвърнал на огъня”, добави той.

По думите му далеч в годините не е постигната съвместимост между комуникационните системи на армията и на МВР, което е абсурдно.

Не е имало добра комуникация между военния и подкреплението, което е дошло от “Гранична полиция”. Това не е, защото не са работили уредите, а защото никой не се е погрижил през годините, те да имат съвместимост. Ще направим необходимото да снабдим военните с наши радиостанции, за да имаме връзка с тях”, добави Демерджиев.

- реклама -