Демерджиев: Държавата ще търси отговорност от виновните за бедствието в Карловско

Държавата ще търси отговорност от виновните за бедствието в Карловско. Този ангажимент пое служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Той инспектира района на наводненията, за да види има ли човешка намеса и нерегламентирана сеч.

„Нашата задача е да констатираме всички пропуски в човешката дейност, които са способствали за бедствието“, каза Демерджиев.

По думите му трябва да се отстрани възможността подобни пропуски да се допускат в бъдеще. След като пропуските се установят, ще се предпазят населените места от подобни трагедии. Опитни следователи от Национална следствена служба също са на място. Вътрешният министър търси отговор трябвало ли е дървесните групи да са в гората или е трябвало да бъдат извозени.

За Демерджиев има сериозни подозрения за нарушения. Ако действително такива се установят от следствените органи, той обещава санкции. До 10 дни той очаква резултати от проверките. Първите впечатления от днешната проверка показва, че извозването на дървесината не е по нормативната уредба.

12 екипа в региона ще пазят от мародери,

стана ясно още от думите на министър Демерджиев. Те ще охраняват денонощно. Служителите на реда ще останат в селата до завръщането на стопаните. Няма сериозни сигнали за кражби или увреждане на имущество до момента, по думите на министър Демерджиев.

Той изрази убеденост, че държавата ще се справи много по-добре в сравнение с предходни бедствия. Силовият министър увери още, че държавата ще търси отговорност от виновните за бедствието.

 

- реклама -