Иван Демерджиев, дисциплинарно производство, Иван Гешев, главен прокурор, нарушения

Демерджиев: Ако има завладяна държава, МВР не е част от нея

Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея.

Така вътрешният министър Иван Демерджиев коментира пред NOVA изнесените вчера данни от прокуратурата. Според държавното обвинение главният прокурор е обект на атаки от олигарси, а прокурори и съдии са заплашвани.

Иван Демерджиев подчерта, че главният прокурор има средствата и е длъжен да се справи със заплахата както срещу себе си, така и срещу заплашвани съдии и магистрати, ако има такива.

„Не съм участник в този филм или сериал. Разбрах за операцията на ДАНС и прокуратурата на финала, когато беше поискана помощ. Това не е наша разработка. Не мога да преценя дали това е абсолютно коректна”, каза Демерджиев.

„Това, което има като информация при нас, не е достатъчно, за да кажа дали има такъв тип организация. Ако се говори, че има завладяна държава, МВР не е част от нея. МВР не е завладяно. Няма влияние върху МВР, което да ни пречи да изпълняваме функциите си. Не мога да си представя как някой може да завладее прокуратурата. Ако има такива хора, които са се обединили, за да дискредитират магистрати, задача на ДАНС и прокуратурата е да изобличат тези хора и да внесат обвинителния акт в съда”, каза Демерджиев.

„Ако главният прокурор е обект на заплаха, той има всички средства да се справи с нея. Той не може да бъде жертва”, каза вътрешният министър.

Относно Красимир Каменов с прякор Къро, Демерджиев каза: „Този човек е част от криминалния контингент, който наблюдаваме внимателно. Преди 2-3 месеца поставих задачи на всеки един областен директор да отдели такъв криминален контингент, който най-съществено влияе на криминогенната обстановка в страната. Този човек попада сред такъв контингент”, каза Демерджиев.

Запитан дали въпросният човек има връзка с „частната граница” и „Капитан Андреево”, Демерджиев каза: „Има данни тези дружества да са свързани, но не само с това лице, а и с други лица от криминалния контингент”, каза Демерджиев.

„В крайна сметка трябва да съберем доказателства, ако смятаме, че тези хора вършат престъпления. Когато говорим за дейността там, не говорим за същинска престъпна дейност. Говорим за случай, в който държавата назад във времето е предоставила определени дейности на едно частно дружество, зад което стоят такива хора”, продължи Демерджиев.

- реклама -