Делян Пеевски към Радев и ПП-ДБ: Спрете с игричките

Румен Радев и ПП-ДБ да спрат с игричките. Този призив отправи лидерът на ДПС Делян Пеевски, като ги призова да следват Конституцията.

Помолен за коментар на забавянето от страна на президента при разписването на указите за новите служебни министри на външните работи и земеделието,

Пеевски бе категоричен: „Съгласно Конституцията президентът е длъжен да ги разпише“.

И продължи: „Но това, което наблюдавам – нека държавните мъже да бъдат на висотата на доверието на хората и да спрат с тези игрички. „Няма да подпиша за министрите“, другите: „Ще махнем шефа на парламента“. Ами добре, няма да има министри, няма да има премиер, няма да има шеф на парламента, утре може да няма президент. Какво се случва с държавата?“.

На въпрос какво ще стане, ако Радев откаже да разпише указите за назначаването на Георги Тахов в земеделието и Даниел Митов от ГЕРБ в МВнР той отговори:

„Като откаже да подпише, той вече си има външен министър и земеделски министър

и трябва да почне да ги управлява. Те са негови министри вече, на Радев. В мига, в който откаже, той приема, че има двама министри в кабинета“.

„Убеден съм, че ще запази равноотдалеченост и България ще има ясната насоченост, която трябва да има – проатлантическа“, каза Пеевски за Даниел Митов.

Попитан дали според него е имало външен натиск над Главчев, за да предложи Митов, той отговори:

„Дайте да бъдем сериозни.

Съгласно конституцията това е изцяло право на премиера. Не може да се бъркаме премиера кой ще определи“.

„Това не е сериозно. Ние сме в предизборна кампания на практика вече. Просто всички да спрат и да се съобразят с конституцията. Президентът се съобрази с конституцията, да се съобразява и Министерският съвет, и ние да се съобразяваме с конституцията. Трябва да бъдем отговорни към хората. Това вече е една игра, която ще я платят хората. Призовавам всички отговорни държавни мъже да спрат“, каза още той.

На въпрос защо ПП-ДБ продължават да защитават бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, който от вчера е с повдигнати обвинения, че е помагал за контрабанда, той отговори:

„Партията на пудела трябва да си защитава пуделите“.

Борисов за критиките на Радев: Ние безпаметна нация ли сме?

Главчев: Ако Радев не се съобрази с предложенията ми, отговорността ще е негова

- реклама -