Делян Добрев, предложение, компенсации, бизнес, ток, цена

Делян Добрев: Всички ползи от дерогацията са за режима на Путин

Делян Добрев: Всички ползи от дерогацията са за режима на Путин.

Всички ползи от тази дерогация са за „Лукойл“ и за режима на Путин.

Българският потребител праща точно толкова, колкото плащат останалите държави в ЕС,

без данъци и акциз. Дори към миналата седмица имаше 12 държави в ЕС,

в които, ако извадим ДДС и акциз, бензинът беше по-евтин,

вкл. в Германия. Надявам се дерогацията да падне по най-бързия начин.

Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред медии.

„Санкциите ги заобикаля „Лукойл“ с активната подкрепа на правителството, сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър.

Помните, Асен Василев без решение на МС, отиде и поиска дерогация. Някой обясни ли ни защо ни е тази дерогация?“, попита той.

„В периода 2020-2021 г. има цели месеци, в които „Лукойл“ е преработвал само неруски нефт. Опорката, че трябва нещо да се нагласи в рафинерията ,за да работи с неруски нефт, е една голяма опашата лъжа. Опашата лъжа е, че има проблеми с минаването на тези танкери през Босфора. Как минава през 2020-2021 г., а сега не могат?“, допълни Добрев.

По думите му това Народно събрание, подобно на предходни такива, се събира около интересите на „Лукойл“ , а не около интересите на българската държава и на потребителите:

„Те трябва да имат готовност, ако решим в срок от 24 часа да премахнем дерогацията, за алтернативни доставки. Защо 24 часа?

Тази дерогация не е дадена от ЕК. Ек е дала възможност на България, ако прецени, да даде дерогация – тя е дадена с решение на МС, и със същото решение може да бъде отнета.“

Той е категоричен, че има ясни доказателства, че от тази дерогация се е облагодетелствал само и единствено режимът в Русия, и то с 3 млрд. долара. Ползата за българския потребител е една кръгла нула.

„За пореден път питам – защо не дават да се премахне дерогацията, защо заплашват с оставки, защо „Лукойл“ им е по-мил от интереса на гражданите? Отново подготвям продължение за премахване на дерогацията, надявам се да има мнозинство. На всички и у нас, и в чужбина им е ясно какво прикрива това правителство“, категоричен е той.

„В периода 2020-2021 г. над 50% от доставките на „Лукойл“ са били на неруски петрол. Тогава са можели да работят в продължение на месеци неруски петрол. Цените тогава бяха по-евтини. Спекулации с това дали ще се вдигнат цените, ако смени руския с неруския петрол, са необосновани“, допълни още Добрев.

На въпрос има ли вероятност дерогацията да счупи сглобката, той заяви: „Дай Боже“.

- реклама -