Делян Добрев: В ГЕРБ не коментираме темата за премиер, а търсим решение за високата инфлация

Никой не ме е натискал, не знам да има натиск първия да подкрепи втория и обратното след изборите.

Решенията трябва да се вземат на база това кои политики ще подобрят живота на хората. Нашата цел е хората да спрат да обедняват, ние да спрем да теглим по 1 млрд. дългове.

Това заяви Делян Добрев от ГЕРБ в ефира на Нова тв. Ако управлява ГЕРБ – ще може и без да се вдигнат данъците, ако не – това ще се случи, предупреди той.

ПП и ДБ въобще не осъзнават реалността, в която живеем. Дори за цените и инфлацията не можаха да отговорят нищо конкретно. Заради войната инфлацията в Европа е 8%, а в България е 20% две поредни години. Хората обедняха от управлението на Кирил Петков, допълни Добрев.

В тези 10-12 г. управление на ГЕРБ инфлацията беше между 0 и 2%. 2009 г. имаше финансова криза, фалираха банки – кризите при ГЕРБ бяха много по-големи. Те се оправдават с войната. Но конюнктурата на българската икономика е такава, че благодарение на войната икономиката ни нарасна. Имаме 15 млрд. лв. допълнително, които влязоха в икономиката от производство на боеприпаси, на ток, допълни той.

Обществото иска да спре инфлацията. ПП и ДБ програма нямат. Те казаха, че инфлацията ще падне от самосебе си. Че ще вдигнат доходите и тя ще падне, това е същото като 1997 г., когато Гечев направи пенсиите 3000 лв. Те не само са лява партия, но дори лявата БСП има много по-добра финансова политика от „Промяната“, коментира Добрев.

Дали ГЕРБ е управлявал успешно или не, го казват хората на изборите. На последните избори ГЕРБ беше първи, надявам се и на този вот това да е така, добави той.

В отговор на въпрос дали санкционираният по американския закон „Магнитски“ бивш министър на финансите и член на ГЕРБ Владислав Горанов ще е в листите на партията за изборите, Делян Добрев отбеляза, че Горанов не е министър и член на ръководните органи на политическата сила повече от две години.

Защо изведнъж сега решихте, че трябва да е в листите?

Още преди 3 г. сме решили, че той е изиграл своята роля в партията, дал е каквото може. Ако не беше Владислав Горанов, нямаше да сме в чакалнята на еврозоната.

По времето на Владислав Горанов бюджетите ни бяха с под 3% бюджетен дефицит и инфлацията беше между 0 и 2%, подчерта Добрев.

Той коментира, че не одобрява варианта да бъде предложено експертно правителство след изборите.

Кабинетът трябва да бъде от политици, защото при експертните кабинети се губи отговорността и ако той е неуспешен, партиите се дистанцират от него, отбеляза Делян Добрев.

Ние предлагаме управление, в което в държавата се строи, в което няма инфлация, каза още той.

- реклама -