Делян Добрев, предложение, компенсации, бизнес, ток, цена

Делян Добрев: Търговци на ток и на газ превземат държавните предприятия и започват да работят за себе си

Директорът на НЕК е сменен, а новият – Мартин Георгиев, е търговец на ток от частния сектор. Това се е случило в петък следобед.

Търговци на ток и на газ превземат държавните предприятия и започват да работят за себе си.

Оскъпяването ще доведе дотам хлябът да струва най-малко 2 лева, а едно домакинство ще заплаща 1000 лева на месец за ток.

Това заяви в предаването „Офанзива“ по Нова Нюз депутатът от ГЕРБ и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

По думите му властта не купува руски газ, за да взема с 30 евро по-скъп газ от своя фирма-посредник – това е със 100 млн. повече на месец,

а за година е 1,2 млрд. ръст. „60 млн. евро е разликата в цената. „Булгаргаз“ трябваше да си отвори сметка в руска банка и да превежда пари в долари или евро, а оттам да се превалутира.

Заплащането в рубли е руска пропаганда на Путин за пред народа“, подчерта той. И допълни, че от 2015 г. сме диверсифицирани.

„Можем да получаваме по 20 млрд. кубика от север и юг.

Трябваше да се потърси газ директно от производителя, а не от прекупвачи и посредници. Така можеше да се сключи договор с Катар и Египет на най-добра цена,

а чрез посредници се оскъпява. България няма резервиран капацитет от началното на април в „Ревитуса“, такъв има частната компания „Мед“,

от която е бил част сегашният директор на „Булгаргаз“, разкри Добрев. И уточни, че тя има запазен капацитет за всеки месец до края на годината.

„Без газ няма да останем, имаме капацитет по магистралните газопроводи и реверсивни компресори. Празното хранилище в „Чирен“ трябва да нагнетим с газ на сегашната цена.

Ще има масов протест, защото от утре няма компенсации за тока“, прогнозира експертът.

И завърши с думите, че БСП няма да напусне властта дори да се реши да се изпрати оръжие за Украйна, а ГЕРБ няма да подкрепи правителство на „Продължаваме промяната“.

Избори за него не са подходящи на този етап.

- реклама -