Делян Добрев

Делян Добрев се отказа от депутатския си имунитет

Депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев се отказа имунитета си. Той е подал заявление за отказа си днес в деловодството на Народното събрание.

Добрев е решил сам да се откаже от имунитета си, за да може разследването по делото „Белене“ да продължи безпрепятствено.

Бившият енергиен министър (2012-2013 г.) беше привлечен като обвиняем по „Белене“ миналата есен.

Според прокуратурата той е виновен за умишлена безстопанственост, в резултат на която НЕК е била ощетена с 4.5 милиона евро. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров настоя за сваляне на депутатския имунитет на Добрев, а самият Добрев се отказа от депутатската си защита.

„Не съм виновен за нищо и се надявам да бъдат намерени истинските виновници за далаверата на хилядолетието „Белене“, категоричен беше Добрев. „Искам да припомня,че далаверата „Белене“ бе спряна с мой подпис под доклад до Министерски съвет само няколко дни след като станах министър“. „Надявам се прокуратурата да намери истинските виновници за най-голямата далавера в историята на България и за потрушаването на всички пари. Нямам какво повече да ви кажа, защото всеки момент ще ми бъде повдигнато обвинение. Ще разберете повече детайли за това по време на процеса“, допълни той.

С влизането на Делян Добрев като народен представител в 44-ия парламент депутатският му имунитет беше подновен автоматично. За да не бави делото, Добрев е решил да се откаже от него и без искане от Цацаров.

Заради „Белене“ първоначално бяха повдигнати обвинения срещу бившите министри на енергетиката Румен Овчаров и на икономиката Петър Димитров. Според прокуратурата  Овчаров е нанесъл щета на НЕК в размер на 193 189 000 евро. В края на ноември 2006 г. – в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, и като принципал на НЕК, въпреки задълженията си по Закона на енергетиката, Овчаров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на двамата изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, които на 29 ноември 2006 г. са подписали споразумение с „Атомстройекспорт”, във връзка с ядрената централа „Белене”.

По отношение на Петър Димитров от държавното обвинение съобщиха, че като министър през 2007 година, е нанесъл щети за 77 млн. евро на НЕК.

По-късно като обвиняем беше привлечен и Добрев.

Делян Добрев е депутат в 44-ия парламент от родния си град Хасково. Той беше народен представител в три поредни Народни събрания – 41 НС, 42 НС и 43 НС.

- реклама -