Делян Добрев, предложение, компенсации, бизнес, ток, цена

Делян Добрев: Предложението за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е визия за българската енергетика

Делян Добрев: Предложението за изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е визия за българската енергетика.

Предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) не е клопка, а спасителен пояс за служебния кабинет,

защото ние им дадохме най-силното оръжие,

с което да отидат в Европа и да защитят българския национален интерес. Изпълнението на ПВУ означава ние да затворим въглищната си енергетика. Не трябва да го изпълняваме. Ако изпълнявахме ангажимента в ПВУ, ние вече сме в нарушение. Ако го изпълним, ние ще станем вносител на електроенергия. Това заяви бившият министър на енергетиката и настоящ депутат от ГЕРб-СДС Делян Добрев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му предложението за изграждането

на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ е визия за българската енергетика, защото реакторите ще работят в следващите 80 г.

„Общата европейска цел е ние да намалим въглеродните си емисии с 50%, като вземем за базова 1990 г. Ние вече сме изпълнил тези цели. Нашият въглероден отпечатък е 1,5%. В тази сфера, ние сме отличникът в Европа. Ние сме държавата, която най-малко замърсява околната среда, но сме най-наказани. Защо?“, пита се Добрев.

Той уточни, че заявеният ангажимент пред ЕС

от Бойко Борисов за 50% намаление на вредните емисии е на база 1990 г., когато работел металургичният комбинат „Кремиковци“. Ако следваме обещанието му, можем дори да отворим нови ТЕЦ-ове“, поясни Делян Добрев.

По думите на Добрев проектът за АЕЦ „Белене“ е невъзможно да се случи. „Ние не можем да го финансираме, не е ясно как ще го изпълним. Реакторите ще намерим какво да ги правим – може да ги сложим в музей. Ние не можем да ги ползваме, защото са руски и са под санкции“, подчерта той.

„Министерството на енергетиката свърши

много работа, за да се справи с нерешени проблеми. Те обаче не са внесли нито един законопроект“, посочи Добрев.

На въпрос за компенсациите за горивата, той поясни: „Критерият ще бъде максималният осигурителен праг. Едва няколко процента от населението няма да получи отстъпка за гориво от държавата. Вземаме 2 млн. лева от „Лукойл“ и ги даваме на хората. Хората, които нямат автомобил, могат да получат ваучер за градския транспорт“, каза Делян Добрев.

По повод прекратената концесия на „Лукойл“

в Росенец, депутатът заяви: „Наложихме да се спазват санкциите на ЕС да не се изнася руско гориво. Това бе политически жест е към Путин и неговите олигарси, които трябва да разберат, че не могат да разчитат на България“.

Делян Добрев коментира и вероятността да се сформира кабинет с третия мандат на президентатака: „Надявам се носителят на третия мандат да е Демократична България, защото единствено там виждам реализация на кабинет. Ние сме заявили подкрепа, което автоматично означава 140 депутата. Надявам се повече партии да се включат в него“.

- реклама -